Doties uz galveno

Nākotnes grāmatvedis – kāds tas būs?

Viens no galvenajiem konferenču apmeklēšanas iemesliem, ir iespēja iegūt aktuālāko informāciju par savā interešu jomā notiekošo. Tas ir veids, kā censties ielūkoties nākotnē un iegūt spēju paredzēt, ar kādiem izaicinājumiem vai iespējām būs drīzumā jāsaskaras.  Arī Grāmatvedības Forumā 2015 viena no apspriestākajām tēmām bija grāmatveža profesijas nākotne. Ar prezentāciju par šo tēmu uzstājās Visma Enterprise produktu attīstības […]

Viens no galvenajiem konferenču apmeklēšanas iemesliem, ir iespēja iegūt aktuālāko informāciju par savā interešu jomā notiekošo. Tas ir veids, kā censties ielūkoties nākotnē un iegūt spēju paredzēt, ar kādiem izaicinājumiem vai iespējām būs drīzumā jāsaskaras.  Arī Grāmatvedības Forumā 2015 viena no apspriestākajām tēmām bija grāmatveža profesijas nākotne. Ar prezentāciju par šo tēmu uzstājās Visma Enterprise produktu attīstības vadītājs Artūrs Ernštreits.

Mūsdienu tehnoloģiskie izaicinājumi

Šobrīd varbūt tikai Amazones mūžamežos dzīvojošās ciltis vēl nav pamanījušas, ka pasaule strauji mainās. Mūsu ikdienā arvien lielāku lomu ieņem tehnoloģijas – ikdienā sev līdzi nēsājam ierīci, kuras jauda ir lielāka nekā datoram, ko NASA izmantoja pirmās raķetes palaišanā, 3D printeri jau ir pieejami plašam patēriņam, par lidojumiem varam norēķināties ar kriptovalūtu Bitkoiniem.  Jauno tehnoloģiju radītās iespējas paver ceļu jaunām industrijām, kas nopietni apdraud gadu desmitiem vecas nozares un uzņēmumus un padara liekas prasmes, kas ilgi turētas augstā vērtē. Pētnieki (Carl Benedikt Frey, Michael Osborne) paredz, ka jauno tehnoloģiju ietekmē desmit gadu laikā izzudīs 47% no šodienas darba vietām, tāpēc cilvēkiem būs jāiemācās darīt kas cits.

Ko tas nozīmē grāmatvežiem?

Datori skaita ātrāk un precīzāk nekā cilvēki. Un datori spēj veikt arvien sarežģītākus aprēķinus. Tas ir fakts un tas nozīmē, ka visas darbības, kuru veikšanu ir iespējams aprakstīt pēc noteikta scenārija jeb algoritma, ir daudz saprātīgāk uzticēt nevis cilvēkam, bet datoram. Tai pat laikā ir ļoti daudz darbību, kuru veikšanai algoritmu izveidot nav iespējams un tās joprojām paliks dzīvu cilvēku pienākumu lokā. Var teikt, ka nākotnes grāmatvedis būs neautomatizējams grāmatvedis, kura darba saturs būs nealgoritmisks. Viens no viņa galvenajiem uzdevumiem būs spēt strādāt ar tehnoloģijām tā, lai iegūtu nepieciešamos rezultātus. Tāpēc pēc desmit gadiem darbs būs tiem grāmatvežiem, kas jau šodien ir atvērti jaunajām tehnoloģijām un gatavi apgūt efektīvākas strādāšanas metodes.

Grāmatvedības tehnoloģiju nākotne

Jauni produkti tiek radīti tik strauji, ka pilnīgi noteikti nav iespējams pateikt, kāda būs populārākā grāmatvedības programma pēc 10 gadiem. Tomēr ir redzamas tendences, kurām atbilstoši notiek tehnoloģiju attīstība.

Integrācija

Viens no lielākajiem “laika zagļiem” ir nepieciešamību vienu un to pašu informāciju ievadīt vairākās sistēmās vai informāciju no dažādām sistēmām apkopot. Tāpēc arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts tam, lai dažādās sistēmas būtu integrētas jeb spētu viegli apmainīties ar datiem. Turklāt mākoņskaitļošanas attīstība paver ceļu dažādu specifisku risinājumu izplatīšanai, kas veic ļoti ierobežotas funkcijas, bet dara to ārkārtīgi labi. Būtiski ir skatīties, lai dažādās sistēmas, ko organizācijas izmanto, būtu savstarpēji integrējamas.

>> Vairāk par Horizon integrācijas risinājumiem
Mākoņi

Arvien populārākas kļūst grāmatvedības programmas, kuru radīšanai un izplatīšanai tiek izmantotas mākoņskaitļošanas tehnoloģijas. Tas paredz, ka dati neglabājas uzņēmumam piederošos serveros, bet gan cita uzņēmuma apsaimniekotos datu centros, kuriem varat piekļūt, izmantojot internetu. Šobrīd šāda veida risinājumi strauji attīstās un arvien vairāk parādās hibrīdrisinājumi, kuros izmantoti dažādi mākoņskaitļošanas tehnoloģiju elementi.

>> Vai Horizon būs “mākonī”? Stāsta Visma produktu attīstības direktors Stians Bergs
Norēķinu automatizācija

Lielos uzņēmumos rēķins no tā izrakstīšanas brīža līdz arhivēšanai mēdz pabūt gandrīz desmit rokās, pa ceļam nereti kaut kur aizkavējoties vai pat pazūdot. Tas noteikti ir viens no procesiem, kas pēc desmit gadiem šķitīs apmēram tikpat dīvains kā telegrammu sūtīšana šodien. Jau tagad ir pieejami dažādi rēķinu saskaņošanas, digitalizācijas un maksājumu plūsmu automatizācijas risinājumi un nākotnē paredzams, ka šis process būs pilnībā automatizēts un organizācijas izmantos vienotu e-rēķina standartu.

>> Maksājumu plūsmu automatizācija ar Horizon

Grāmatvedis 2025.gadā

Ko tad īsti darīs grāmatvedis laikā, kad visi automatizējamie darbi būs uzticēti datoram? Lielu darba daļu aizņems plānošana. Tāpat kā līdz šim būs nepieciešama vadības grāmatvedība, prognožu veidošana. Liela uzmanība tiks pievērsta resursu optimizācijai. Dati būs pieejami ātri un precīzi, tomēr nekad nezudīs nepieciešamība pēc cilvēkiem, kas sapratīs, kādā veidā tos izmantot un interpretēt.

Populārākie