Doties uz galveno

Mākslīgā intelekta rīki – grāmatveža palīgi

Šobrīd viena no «karstākajām» tēmām tehnoloģiju un biznesa pasaulē ir mākslīgais intelekts (MI). Vispirms pērnā gada vasarā savas spējas sāka demonstrēt kompānijas OpenAI izstrādātais MI rīks DALL-E, kas teksta pieprasījumus pārvērta attēlos, bet novembra pašā nogalē tam pievienojās teksta ģenerēšanas čatbots Chat GPT. Kopš tā laika tapuši desmitiem līdzīgi risinājumi, piedāvājot aizvien vairāk iespēju dažādās nozarēs. Arī grāmatvedībā.

Nu jau vairāk nekā gadu, viena no «karstākajām» tēmām tehnoloģiju un biznesa pasaulē ir mākslīgais intelekts (MI). Vispirms pērnā gada vasarā savas spējas sāka demonstrēt kompānijas OpenAI izstrādātais MI rīks DALL-E, kas teksta pieprasījumus pārvērta attēlos, bet novembra pašā nogalē tam pievienojās teksta ģenerēšanas čatbots Chat GPT. Kopš tā laika tapuši desmitiem līdzīgi risinājumi, piedāvājot aizvien vairāk iespēju dažādās nozarēs. Arī grāmatvedībā.

MI ienākšana biznesa pasaulē nenozīmē, ka grāmatveži paliks bez darba. Tieši pretēji – šobrīd viedie rīki kļūst par aizvien noderīgākiem palīgiem dažādu ar grāmatvedību saistītu uzdevumu veikšanā. Tie apstrādā datus, kategorizē un padara tos noderīgākus analizēšanai. MI daudz ātrāk tiks galā ar datu atbilstības pārbaudi, risku izvērtēšanu un tirgus analīzi. Tie pat spēj sniegt ieteikumus, kā labāk rīkoties vienā vai otrā situācijā.

Apkopo datus un gatavo diagrammas

Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas un Mastermind Events valdes locekle Ilze Palmbaha-Zvirbule kopš marta izmēģinājusi vairāk nekā simts dažādu mākslīgā intelekta rīku un labprāt padalās grāmatvedībā noderīgākajos.

«Viena interesanta mākslīgā intelekta sistēma ir Lucid, kas veic dažādas izpētes. Tā var izanalizēt informāciju par finansēm, enerģētiku, sociālajiem medijiem, kā arī sagatavot prognozes par dažādu faktoru ietekmi uz uzņēmuma darbību. Lai to izmantotu, Chat GPT4 maksas versijā jāaktivizē Lucid spraudni, un tad čatbotam var uzdot jautājumu veikt nepieciešamo analīzi. Tas arī piedāvā sagatavot diagrammu, kas noderēs sapulcēs ar vadību, klientiem vai investoriem,» Visma seminārā stāstīja I.Palmbaha-Zvirbule, piebilstot, ka šādi rīki neaprobežojas ar vispārīgas atbildes sniegšanu. Tiem var uzdot papildjautājumus, precizēt, pārprasīt. MI rīks iedos arī aprēķinu metodes vai konkrētus piemērus no citu uzņēmumu dzīves.

Vēl viens ļoti interesants un vērtīgs Chat GPT4 spraudnis ir WebPilot. Tas paredzēts informācijas meklēšanai un dokumentu pārbaudei. Piemēram, ja nepieciešams pārbaudīt informāciju no oficiālām mājas lapām vai noskaidrot valūtu kursu. Tā vietā, lai tīmeklī klejotu pa nebeidzamām vietnēm un šķirkļiem, var vienkārši MI rīkam pajautāt sameklēt attiecīgo informāciju un salīdzināt. Ja grāmatvedim nepieciešama tehniskā palīdzība darbā ar kādu grāmatvedības programmu, lai saprastu, kā veikt vienu vai otru darbību, WebPilot to soli pa solim izstāstīs.

Kā alternatīvu risinājumu viņa izceļ spraudni VoxScript. Arī tas sniedz iespēju iegūt jaunākās finanšu ziņas un pat izvilkt datus no YouTube video materiāliem. Vairs nav jāskatās trīs stundas garas konferences vai semināri, jo mākslīgā intelekta rīks izvilks visus galvenos kopsavilkuma punktus. Pietiek spraudnim iedot saiti uz konkrēto video un uzdot skaidru jautājumu, uz kuru jāiegūst atbilde. Svarīgi atcerēties, ka MI rīki ne vienmēr ar pirmo reizi sniedz tieši tādu atbildi, kādu vēlamies. Tādēļ jautājumus var un vajag pārformulēt, precizēt vai sašaurināt aptverto tēmu. Tad atbildes būs dziļākas un detalizētākas.

Rēķina naudu un stāsta par nodokļiem

«Apsverot naudas aizņemšanos, noderēs spraudnis CreditYelp. Ievadot kredīta summu, rīks ātri izkalkulēs, kāds būs ikmēneša maksājums dažādu termiņu un procentlikmju gadījumā. Tas sniegs ļoti precīzi ieskatu gaidāmajos izdevumos un palīdzēs uzņēmumam saprast, kādu aizņēmumu tas var atļauties,» rīka priekšrocības stāsta Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle.

Ļoti spēcīgs un lietotājam draudzīgs rīks ir CSV Creator. Šis spraudnis spēj pārcelt informāciju no teksta redaktora uz izklājlapām un sagrupēt to pa atbilstošām šūnām. Piemēram, ja grāmatvedim iesūtīta teksta redaktorā sagatavota pavadzīme ar produktiem, cenām un mērvienībām, tad CSV Creator šos datus izgūst un pārvērš vieglāk apstrādājamā formā CSV failā. Rīks ir ļoti ātrs un dažās sekundē spēj apstrādāt pat tik vērienīgu informācijas apjomu, kura ievadīšana cilvēkam aizņemtu vairākas stundas vai pat dienas.

Ja no kādas interneta vietnes nepieciešams lielu daudzumu informācijas pārnest uz teksta redaktoru, kur to apstrādāt, tad palīdzēs spraudnis DOCX Maker. Tas arī sameklēs skaidrojumus abreviatūrām, specifiskiem terminiem un savāks papildu informāciju par tēmām, kurās īsti labi neorientējaties.

Starptautiski strādājošiem uzņēmumiem varētu noderēt spraudnis Avalara. Tas spēj sameklēt un apkopot informāciju par dažādu valstu nodokļu likmēm. Tiesa gan, spraudņa datu bāze aptver 2021. gada nodokļu likumus, tādēļ dažos gadījumos atbildes nebūs īsti precīzas. To gan var ātri noskaidrot, pajautājot ChatGPT, vai kopš tā laika attiecīgajā valstī ir mainīti nodokļu likumi.

Rēķinu sagatavo MI

Grāmatvežiem īpaši noderīgs spētu kļūt Invoice Pilot spraudnis, ka ātri sagatavo rēķinu, ja vien tiek iedota bāzes informācija par pakalpojuma sniedzēju, saņēmēju, darījumu un summu. Rīks pievieno nepieciešamās nodokļu likmes un atsauces un likumiem, vienīgi rēķins tiek sagatavots angļu valodā. Jāpatur prātā, ka pirmās darbošanās reizes ar Invoice Pilot būs mazliet piņķerīgas, kamēr izdosies sakārtot iestatījumus tieši tā, kā vēlaties. Pēc tam spraudnis lielāko daļu darba izdarīs pats.

Vēl viens grāmatveža palīgs ir Clearbit, kas sarūpē precīzu, uzticamu informāciju par dažādu valstu uzņēmējdarbības likumu prasībām. Piemēram, kādas atļaujas jāsaņem, kādi nodokļi jāmaksā, kā veikt amortizācijas aprēķinus, kādi ir grāmatvedības standarti attiecīgajā valstī un tamlīdzīgi. Var uzdot jebkādus jautājumus par uzņēmējdarbības vidi, un uz tiem tiks sniegtas atbildes, kā arī piedāvātas saites ar plašāku izklāstu.

Laiks izvēlēties palīgu

Šie ir tikai daži no MI rīkiem, kuru skaits pēdējā gada laikā ir audzis patiesi iespaidīgā tempā. Ik nedēļu to kļūst aizvien vairāk, un daudzi no tiem patiešām palīdz strādāt ātrāk, efektīvāk un precīzāk. Tas nozīmē tikai vienu. Arī grāmatvežiem pienācis laiks pieņemt darbā asistentu – mākslīgo intelektu.

Izvēloties palīgu, jāpatur prātā, ka ne visi rīki saprot latviešu valodu, tādēļ komunikācijai var nākties izmantot kādu no lielo tautu valodām. Savukārt dažas no tām, kas saprot latviski, mēdz atbildes meklēt tikai un vienīgi latviešu valodā publicētajos resursos. Tas būtiski ierobežo pieejamās informācijas apjomu.

Vēlies uzzināt vairāk? Noskaties videosemināra “Mākslīgais intelekts (AI) grāmatvedībā” ierakstu!

Skatīties ierakstu

Populārākie

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Autoratlīdzības saņēmēju ienākums un tā aplikšana ar nodokļiem

    Autoratlīdzību nodokļu režīms pēdējos gados ir bijusi ļoti aktuāla tēma. Tas saistīts ar to, ka iepriekš daudzi uzņēmumi izmantoja autoratlīdzību izmaksu, kā vienu no pakalpojumu vai produktu samaksas veidu fiziskām personām. Bet, pamatojoties uz to, ka regulāri ir bijusi izplatīta negodīga prakse, tika lemts komercuzņēmumos autoratlīdzības “izņemt no aprites”. Pagaidām mēs dzīvojam, tā saucamajā, “pārejas perioda” režīmā, kad līdz 2023.gada beigām vēl drīkst izmaksāt autoratlīdzības no uzņēmumiem, ievērojot konkrētus nosacījumus.