Doties uz galveno

Biznesa inteliģence – ko jaunu piedāvā MicroStrategy platforma?

Septembra sākumā Latvijas klientus un savu izplatītāju SIA Visma Enterprise apciemoja biznesa inteliģences platformas MicroStrategy pārstāvji. Gandrīz 30 cilvēki, kuru ikdiena ir saistīta ar informācijas izpēti un analīzi, budžeta plānošanu un uzņēmuma darbības rezultātu skaidrošanu, pulcējās uz semināru, lai iepazītos ar pasaulē pazīstamās MicroStrategy platformas jaunākajām iespējām. MicroStrategy, atšķirībā no daudziem citiem BI rīku ražotājiem, […]

MicroStrategy

Septembra sākumā Latvijas klientus un savu izplatītāju SIA Visma Enterprise apciemoja biznesa inteliģences platformas MicroStrategy pārstāvji. Gandrīz 30 cilvēki, kuru ikdiena ir saistīta ar informācijas izpēti un analīzi, budžeta plānošanu un uzņēmuma darbības rezultātu skaidrošanu, pulcējās uz semināru, lai iepazītos ar pasaulē pazīstamās MicroStrategy platformas jaunākajām iespējām.

MicroStrategy, atšķirībā no daudziem citiem BI rīku ražotājiem, mērķtiecīgi attīstās tikai biznesa inteliģences jomā. Uzņēmuma fokuss – veidot MicroStrategy par rīku, kas ļauj uzņēmumiem pilnībā izmantot datus un informāciju.

Pēdējos gados MicroStrategy ir īpaši attīstījies trīs galvenājās jomās:

  • Veiktspēja
  • Mobilitāte
  • Drošība

Veiktspēja

Veiktspējas jomā attīstība notiek gan tehnoloģiskā virzienā, lai uzlabotu ātrdarbības un mērogojamības iespējas, gan arī biznesa lietotāja ērtības un uztveres lietošanas uzlabojumu virzienā.

Īpaši var uzsvērt aspektus, kas atvieglo jebkura sistēmas lietotāja darbu. Tie nodrošina vieglāku datu uztveri un dod papildus iespējas darbā ar datiem.

Sistēmas lietotāja darbs tiek uzlabots ļoti plašā apjomā, no kā īpaši izceļami sekojošie aspekti.

Paplašināta vadības paneļu (dashboard) funkcionalitāte

Būtiski uzlabotas datu vizualizācijas iespējas, ļaujot katram informācijas veidam atrast piemērotāko attēlošanas veidu.

Informācijas attēlošana kartē

MicroStrategy lietotāji bez papildus maksas var lietot ESRI kartes, tādejādi ļaujot uzņēmumiem ērti un ātri analizēt ģeogrāfiskus datus.

Ārējo datu pievienošana

Jebkurš biznesa lietotājs var ērti pievienot ārējus datus, gan izmantojot, piemēram, iepriekš sagatavotus Excel failus, gan veicot publiski pieejamu datu importu, piemēram, no Wikipedia vai atvērto datu portāla.

Piemērs – iespējams pievienot meteoroloģiskos datus uzņēmuma pārdošanas datiem un pārbaudīt, vai laika apstākļi ir ietekmējuši pārdošanas rādītājus. Attēlojot šo pašu informāciju uz kartes, uzskatāmi var redzēt, ka konkrētā reģiona pārdošanas rādītājus ir ietekmējuši īpaši sliktie laika apstākļi šajā apgabalā.

Saites uz ārējiem datiem

Iespēja papildināt datus, vadības panelī pievienojot saites uz ārējiem datiem, kas ļauj piekļūt ārējai informācijai ar vienu klikšķi. Piemēram, piegādātāju vai TOP klientu analīzē, pievienojot saiti uz piegādātāja vai klienta mājaslapu.

Reāllaika datu analīzes iespējas

Ja datu atjaunošanās ikdienas režīmā ir pārāk reta, to var veikt arī online režīmā.

Standarta spraudnis statistiskās datu analīzes programmai R

Tas sniedz iespēju sarežģītus statistikus aprēķinus veikt MicroStrategy vidē un rezultātus uzreiz attēlot vizuāli viegli uztveramā veidā sistēmas vadības panelī.

NLG spraudņi

Attīstot natural language generation (NLG) un mākslīgā intelekta iespējas, MicroStrategy piedāvā iespējas pievienot NLG spraudņus. Tādejādi sistēma pati sniedz tekstuālus aprakstus par datiem, kas ir svarīgi cilvēkiem, kuriem vieglāk uztvert informāciju teksta veidā. Tāpat seminārā tika demonstrēta iespēja, lietojot mobilo tālruni, uzdot sistēmai rakstiskus jautājumus. Tā pati spēj sniegt atbildes, piemēram, uz jautājumu “kādi šogad ir vidējie mēneša ieņēmumi?”.

Šī iespēja ir īpaši noderīga, ja nepieciešams ātri piekļut kādai informācijai, piemēram, atrodoties ceļā. Pagaidām NL iespējas ir pieejamas angļu valodā, bet, attīstoties mākslīgā intelekta iespējām, nākotnē varam tās gaidīt arī latviešu valodā.

Licencēšanas politika

Tāpat MicroStrategy, mainot licencēšanas politiku, devusi iespēju daudz plašākam lietotāju lokam strādāt ar sistēmu. Ja iepriekš bija pieejamas tikai lietotāju licences, kuras iekļāva ļoti plašu funkcionalitāti, tad tagad ir iespējams izvēlēties nepieciešamās funkcionalitātes apjomu, attiecīgi mainot lietotāja licences cenu.

Bezmaksas Desktop versija

Jāatzīmē arī, ka MicroStrategy nodrošina bezmaksas MicroStrategy Desktop versiju jebkuram lietotājam. Tas nozīmē, ka ikviens interesents var izmantot pilnu MicroStrategy vizualizāciju un vadības paneļu funkcionalitāti, pievienojot dažādus datu avotus. Ielādēt Desktop bez maksas var šeit: https://www.microstrategy.com/us/desktop.

Mobilitāte

Daudz lielāku elastību ikdienas darbā nodrošina plašas iespējas datiem piekļūt gan no telefoniem, gan planšetēm. Tomēr īpaši vēlamies uzsvērt MicroStrategy piedāvātās iespējas veidot savas mobilās aplikācijas, izmantojot sagataves. Aplikācijas uzņēmums var izmantot iekšējai lietošanai vai arī pievienot AppStore vai Play veikalā, kur tām var piekļūt jebkurš interesents. Izveidotās aplikācijas iespējams personalizēt, izmantojot uzņēmuma logo.

Veidojot MicroStrategy Mobile piedāvātās aplikācijas, iespējams piekļūt MicroStrategy uzkrātajiem datiem, kā arī veikt datu ievadi, kuri tiek uzglabāti sistēmā. Piemēram, veikalu ķēdē Lidl, pārdošanas vadītāji, kuru pārziņā ir vairāki veikali, izmanto MicroStrategy mobilo aplikāciju, ar kuras palīdzību viņiem jebkurā laikā ir pieejama svarīgākā informācija – krājumu atlikumi, planogramma, apmācību materiāli u.t.t. Uzņēmums uzskata, ka, izmantojot šo risinājumu, izdevies atbrīvot līdz pat 17% veikala vadītāju laika.

Lietojot MicroStrategy no mobilajām ierīcēm, var pievienot gan savus komentārus vadības panelim, gan nosūtīt to citiem lietotājiem epastā, tādejādi nodrošinot elastīgu sadarbību ar citiem informācijas lietotājiem.

Drošība

Ar MicroStrategy izstrādātajām Usher iespējām, ir būtiski paplašinātas drošības risinājumu iespējas. Ar Usher tiek definēta lietotāja identitāte digitāli, nodrošinot gan piekļuvi loģiskiem resursiem (IT sistēmām), gan fiziskiem (telpas, ēkas). Izmantojot lietotāja viedtelefonu, uzņēmums var ātri un droši nodrošināt darbiniekam nepieciešamās piekļuves, ņemot vērā katra atšķirīgās lomas un piekļuves tiesības.

Usher lietošana ne tikai nodrošina piekļuves tiesības, bet arī ļauj veikt informācijas analīzi, lai atklātu neatbilstības vai efektivizācijas iespējas.

Jau šobrīd visiem 10.x versijas lietotājiem ir pieejama bezmaksas Usher lietošana, lai nodrošinātu piekļuvi MicroStrategy, piemēram, sniedzot paaugstinātu drošību ar divpakāpju autentifikāciju sistēmā.

MicroStrategy Latvijā

SIA Visma Enterprise Latvijas klientiem piedāvā BI risinājumus uz Microstrategy bāzes jau 14 gadus. Šajā laikā realizēti vairāki apjomīgi projekti, piemēram, Ceļu satiksmes un drošības direkcijā, Nacionālajā veselības dienestā, Zemkopības ministrijā un Liepājas pilsētas domē. Platforma tiek izmantota arī vidēja lieluma uzņēmumos, piemēram SIA “Jānis Roze”, AS “SAF tehnika”, uzņēmumu grupā “ACB”.

Drīzumā plānots VISMA Horizon lietotājiem piedāvāt arī finanšu datu analītiku par draudzīgu cenu – Cloud BI.

 

Pieteikties prezentācijai par BI iespējām Jūsu uzņēmumā

 

Populārākie

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Aktualitātes grāmatvedībā 2024. gadā

    Jaunā gada sākumā grāmatveži analizē iepriekšējā gada laikā padarīto un ieplāno nākotnes darbus saistībā ne tikai ar gada pārskata sagatavošanu, bet arī ar jauno likumu normu piemērošanu savā grāmatvedības uzskaitē. Ko jaunu grāmatvežiem nesīs 2024.gads?