Doties uz galveno

Kā tapa mūsu pirmais Bebr[a]s izaicinājums?

Lasi par 2016. gada izaicinājumu -Bebr[a]s! Starptautiskā informātikas konkursa Bebr[a]s pārņemšana VISMA paspārnē.

Atskatoties uz, šķiet, nupat aizgājušo 2016 – varam teikt: “Jā! Šis gads bija izaicinājumiem bagāts!”
Viens no interesantākajiem un īpašākajiem izaicinājumiem – starptautiskā informātikas konkursa Bebr[a]s pārņemšana VISMA paspārnē.

Uzstādām prognozes

Pagājušajā sestdienā aizvadījām konkursa 2.kārtu, kas pulcēja 20-30 labākos katras vecuma gupas 1.kārtas dalībniekus un viņu skolotājus.  Šis bija viens no projektiem, kuru uzņēmāmies ar pārliecību, ka gan uzņēmumu, gan valsts, gan sabiedrības un indivīdu ilgtspējīgas attīstības stūrakmens ir izglītība.
Pārņemot konkursa organizēšanu centāmies uzstādīt mērķus, apzinoties, ka precīzas prognozes izteikt neizdosies. Domājām par 2015.gada rezultātiem – 1 205 dalībnieki, un cerīgi uzstādījām mūsu pirmo mērķi – 5 000 reģistrēto dalībnieku.

Vizuālā identitāte

Ar ko sākt? Iespējams, kāds no jums atceras agrāko laiku bebru – jauku, zaļu dzīvnieciņu.  Nolēmām, ka ir pienācis laiks pārmaiņām un mums ir vajadzīgs bebrs, kas uzrunā gan pamatskoniekus, gan vidusskolniekus un arī pieaugušos.
Pēc neskaitāmām skicēm un īstā Bebr[a]s meklējumiem – tapa jaunais logo. Sākotnēji plānotais draudzīgāis un smaidīgais Bebrs pārtapa ne mazāk draudzīgā digitālajā bebrā.

Bebr[a]s jaunās mājas

Tālāk – radās Bebr[a]s “jaunās mājas”, kas atrodas VISMA mājaslapā- www.visma.lv/bebrs.
Domājot par to, kur vēl bebram noteikti vajadzētu būt, lai to sastaptu pēc iespējas vairāk skolēnu un skolotāju – tapa arī Facebook lapa https://www.facebook.com/bebrslatvija/.

Izmaiņas noteikumos

Būtiskākais jauninājums konkursam ir individuālās pieteikšanās iespējas ieviešana. Agrāk konkursā piedalīties varēja tikai skolotāja organizētā stundā. Diemžēl ne visi to varēja izdarīt, tāpēc nolēmām – kāpēc gan nedot iespēju piedalīties ikvienam, kas to vēlas? Tāpēc šogad konkursā varēja piedalīties gan organizētās klašu grupās, gan individuāli – kaut vai aizpildot uzdevumus telefonā, braucot sabiedriskajā transportā. Protams, jārēķinās, ka šādā gadījumā palielinās arī iespējas negodprātīgiem dalībniekiem, tāpēc ieviesām arī konkursa otro kārtu, kur labākie no labākajiem tika noskaidroti klātienē.

Izaicinošākā projekta daļa

Projekta izaicinošākā daļa bija uzdevumu izvēle, tulkošana un informācijas izplatīšana skolotājiem un skolēniem. Starptautiskā konkursa Bebr[a]s nolikums paredz, ka katra valsts gada sākumā iesūta uzdevumus kopējai izaicinājumu krātuvei. Tad tos vērtē citu valstu pārstāvji, izvēloties labākos uzdevumus virzīšanai tālāk. Maijā visu valstu pārstāvji pulcējas uz konferenci, kuras laikā iesūtītos uzdevumus vēlreiz vērtē, pārbauda un uzlabo. Tā rezutātā veidojas kvalitatīvāko uzdevumu krātuve, no kuras katra valsts izvēlas uzdevumus, ko iekļaut vietējos Bebr[a]s konkursos.
Grūtākās kategorijas uzdevumi liek nopietni pasvīst arī pieaugušajiem un ne vienmēr ar tiem iespējams tikt galā, neielūkojoties atbildēs.  Tas tikai kārtējo reizi apliecina – mums ir ļoti daudz gudru un talantīgu bērnu!
Lai pievērstu konkursam uzmanību, veicām informatīvu kampaņu, kuras rezultāti bija labāki nekā cerēts. Tuvojoties pirmajai kārtai bijām patīkami pārsteigti pārsniedzot sākotnēji izvirzīto mērķi – pieteicās 9879 bērni! Teju 10 000! No tiem piedalījās 7872 bērni no visas Latvijas.

Latvijā ir daudz gudru un spējīgu skolēnu

Apkopojot rezultātus, redzējām, cik daudz spējīgu bērnu ir Latvijā, turklāt – ietilpināt tos 20 rezultatīvāko skolēnu sarakstā, kas dosies uz 2.kārtu šķita teju neiespējami. Tomēr tikām galā un 2. kārtā – šoreiz klātienē, viesmīlīgajās RTU Inženierzinātņu vidusskolas telpās, tikāmies ar jauniešiem, kuri nu jau cīnījās par katras vecuma grupas labāko trijnieku.
Gribētos pieminēt katru bērnu, kurš piedalījās, jo rezultāti bija līdzīgi un konkurence sīva, bet zīmju skaits mūs ierobežo. Tālab vēlreiz sveicam 1.-3. vietas ieguvējus:
5.-6. klašu grupā:
1. vieta: Simona Kaščejeva, Ziemeļvalstu ģimnāzija
2. vieta: Megija Vaselāne, Kuldīgas Centra vidusskola
3. vieta: Nils Pauls Ozols, Rūjienas vidusskola
7.-8. Klašu grupā:
1. vieta: Artis Vijups, Salaspils 1. Vidusskola
2. vieta: Līva Oliņa, Siguldas Valsts ģimnāzija
3. vieta: Alekss Verškovs, Jelgavas 5. Vidusskola
9.-10. Klašu grupā:
1. vieta: Filips Ēcis, Talstu Kristīgā vidusskola
2. vieta: Pauls Purviņš, Tehniskās jaunrades nams “ANNAS-2”
3. vieta : Renāts Jurševskis, Cēsu Valsts ģimnāzija
11.-12. Klašu grupā:
1. vieta : Dārta Anda Šenberga, Rīgas Valsts 1.ģimnāzija
2. vieta : Estere Šverna, RTU Inženierzinātņu vidusskola
3. vieta : Maksims Pogumirskis
Noslēgumā vēlamies pateikt lielu PALDIES visiem, kas palīdzēja konkursam tapt:
  • Visi skolēni, kuri piedalījās.
  • Skolotāji, kuri atbalstīja un pieteica bērnus.
  • Mārtiņš Opmanis – uzdevumu izvēlē un formulēšanā.
  • Mārtiņš Balodis – tehniskais atbalsts konkursa 1.kārtas norisē.
  • RTU Inženierzinātņu vidusskola – viesmīlīgās telpas.
  • Un katram, katram, kurš stāstīja un dalījās informācijā par Bebr[a]s.

Sākam gatavoties Bebr[a]s 2017!

Gatavojoties 2017.gada konkursam, mūsu pirmais uzdevums ir iesūtīt uzdevumus, kas godam pārstāvētu Latviju pārējo 50 Bebr[a]s valstu saimē. Ja arī Tev ir ideja lieliskam uzdevumam un vēlies izmēģināt spēkus, piedāvājot to starpautiskajai Berbr[a]s uzdevumu žūrijai, sūti ziņu uz [email protected]. Iespējams, tieši šis uzdevums kļūs par izaicinājumu vairā nekā 1 300 000 skolēniem visā pasaulē.

Bebr[a]s ir starptautisks informātikas un algoritmiskās domāšanas konkurss 5.-12. klašu skolēniem. Katru gadu konkursā piedalās ap 1.3 miljoniem jauniešu no 49 valstīm. Latvijā pirmais šāda veida konkurss notika jau 2005.gadā, bet kopš 2016.gada tā organizēšanu ir uzņēmušies IT uzņēmumu grupa VISMA.

Populārākie

  • Parādu piedziņa tiesvedības un ārpustiesas procesā (I daļa)

    Katrs uzņēmums vai fiziskā persona var saskarties ar situāciju, kurā saistību neizpildes rezultātā ir izveidojies parāds. Šajā rakstā aplūkosim iespējamos tiesiskos risinājumus parāda atgūšanai, priekšnoteikumus un kārtību, lai parādu nodotu piespiedu izpildei valsts amatpersonai – Latvijas Zvērinātam tiesu izpildītajam.

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Dažādi līgumi ar fiziskām personām par auto izmantošanu uzņēmuma vajadzībām

    AUTORE: Inga Pumpure Grāmatvede ar nestandarta domāšanu par standartizētām, likumdošanas regulētām normām. Mūsdienās auto nav luksusa lieta, tā ir nepieciešamība. Daudz vairāk un īsākā laikā var izdarīt, ja esi mobils –  vari pārvietoties kad un kur vēlies, neesot pakļauts sabiedriskā transporta kustību sarakstiem un maršrutiem. Turklāt tas attiecas ne tikai uz fiziskām personām, bet arī […]