Doties uz galveno

Bērni, programmēšana un nākotnes prasmes

Sveika, Rūbij! Populārā somu programmētāja un rakstniece Linda Liukasa (Linda Liukas) ir izdevusi jau trešo bērnu grāmatu no cikla “Sveika, Rūbij!”, kas palīdz bērniem jau no piecu gadu vecuma izprast, kā darbojas internets. Ar VISMA grupas uzņēmumu atbalstu arī jaunākā grāmata “Sveika, Rūbij! Ekspedīcija internetā” pieejama latviešu valodā. Grāmata ir turpinājums aizraujošam stāstam par to, […]

Sveika, Rūbij!

Populārā somu programmētāja un rakstniece Linda Liukasa (Linda Liukas) ir izdevusi jau trešo bērnu grāmatu no cikla “Sveika, Rūbij!”, kas palīdz bērniem jau no piecu gadu vecuma izprast, kā darbojas internets. Ar VISMA grupas uzņēmumu atbalstu arī jaunākā grāmata “Sveika, Rūbij! Ekspedīcija internetā” pieejama latviešu valodā. Grāmata ir turpinājums aizraujošam stāstam par to, kas ir programmēšana un kā darbojas tehnoloģijas un datori. Šajā grāmatā autore piedāvā uzzināt vairāk par internetu un kas ir droša interneta lietošana. Tajā ir stāsti bērniem, darbu lapas, terminu vārdnīca, kā arī saīsnes uz interaktīvām aktivitātēm internetā.

Ekskluzīvā intervijā Linda stāsta par jauno grāmatu “Sveika Rūbij!” un kādēļ tā ir aktuāla

Šobrīd nepārtraukti attīstās iespējas mācīties ar tehnoloģiju palīdzību, tai skaitā internetā, aplikācijās, un pat izmantojot paplašinātās realitātes tehnoloģiju. Ar šo un citu tehnoloģiju palīdzību bērni var apgūt dažādas prasmes, tomēr Linda tic, ka bezsaistes mācīšanās arī ir vērtība. Grāmatas mērķis nav sacensties ar tehnoloģijām, bet gan tās papildināt. Mācīšanās procesā klātienes saruna joprojām nav zaudējusi savu vērtību.

Linda, jau studējot Stenfordas Universitātē Kalifornijā, pamanīja, ka Silīcija ielejā darbojas daudzi inovatīvi tehnoloģiju uzņēmumi, kas maina ierasto pasaules kārtību. Tomēr studiju laikā viņa saprata, ka tehnoloģijas apgūt nemaz nav tik vienkārši – nebija pieejami materiāli, kas izskaidrotu tehnoloģiju darbību iesācējiem pavisam vienkāršā un saprotamā valodā. Tieši tad Lindai radās ideja par Rūbiju, kas sākumā bija tikai skice viņas piezīmju grāmatiņā.

Viņas stāsti par Rūbiju un citiem tēliem ir rakstīti bez sarežģītiem terminiem, to vietā izmantojot interesantus stāstus, lai izskaidrotu, kā darbojas tehnoloģijas. Kad Lindas skices pārtapa grāmatā, bija skaidrs, ka viņai jāsameklē savas idejas atbalstītājus. Pirmās grāmatas projekta kampaņa populārajā pūļa finansēšanas vietnē Kickstarter saņēma ziedojumus 400 000 grāmatu publicēšanai.

Lindas interesi tehnoloģijām piesaista politika

Linda pirmo reizi sāka interesēties par programmēšanu slavenā ASV politiķa Ela Gora (Al Gore) iespaidā. Kad Linda bija jaunāka, laikā, kad citas meitenes fanoja par slavenām popgrupām, viņa fanoja par Elu Goru. Lai piesaistītu sava elka uzmanību, viņa nonāca pie idejas proaktīvi izrādīt šo interesi, veidojot viņam veltītu interneta mājaslapu. Tā bija Lindas motivācija apgūt programmēšanu, kas mainīja viņas priekšstatu par tehnoloģijām un to, cik būtiski ir apgūt programmēšanas pamatprasmes.

Draudzīga vide iesācējiem un meitenēm

Tehnoloģiju pasaule, kurā ir liels vīriešu pārsvars, bieži vien biedē iesācējus, īpaši sievietes. Pirms Lindas grāmatas iznākšanas, meitenēm un sievietēm, kuras ir iesācējas tehnoloģiju jomā, nebija daudz iedrošinājumu spert pirmos soļus šajā nozarē. Linda atpazina šo problēmu un izveidoja Rails Girls – tagad jau globālu projektu, kas māca bērniem, īpaši meitenēm, kodēšanas un programmēšanas pamatus.

Šobrīd Rails Girls treneri darbojas jau vairāk nekā 270 pilsētās, kur viņi organizē lekcijas, darbnīcas un citas mācību programmas bērniem. Tehnoloģiju pasaulē ir izteikta nevienlīdzība starp vīriešiem un sievietēm, tādēļ uzmanība tiek pievērsta meitenēm draudzīgas vides nodrošināšanai. Rails Girls iedvesmo meitenes, rādot pozitīvus piemērus par veiksmīgām sievietēm tehnoloģiju nozarē. Dažu gadu laikā brīvprātīgo vadītās meistardarbnīcās programmēšanas pamatus apguvušas vairāk par desmit tūkstošiem jaunu sieviešu visā pasaulē.

Tomēr Linda norāda, ka visi tēli “Sveika, Rūbij!” grāmatās var būt paraugs gan meitenēm, gan puišiem. Viņa bija lielā sajūsmā satiekot kādu mazo grāmatas fanu – puisi, kurš atzinās, ka Rūbija ir viņa mīļākais tēls grāmatā. Tas nozīmē, ka Rūbija tiešām var būt paraugs visiem.

Bērniem jāiemāca interneta “ceļu satiksmes” drošības noteikumi

Datori un internets mūsdienu bērniem ir ikdienas sastāvdaļa. Šobrīd gandrīz vispār nav iespēju, ka vecāki varētu izolēt bērnus no interneta un tehnoloģiju ietekmes. Vecākiem un skolotājiem ir jāmāca bērniem, nevis kā izvairīties no tehnoloģijām, bet gan, kā lietot tās droši. Gandrīz ikviens, kas izmanto internetu, kādā brīdī būs pakļauts riskam, tāpēc vislabākais veids, kā ar to sadzīvot, ir nevis noslēgties no šīs vides, bet izglītot sevi par iespējamajiem draudiem.

Tāpat kā neieslēdzam bērnus mājās, lai pasargātu no ārējās pasaules – tā arī mēs iemācām viņus atbildīgi rīkoties riska situācijās. “Sveika, Rūbij!” grāmatu sērija māca bērniem būt drošiem un bezbailīgiem, bet vienlaikus – arī atpazīt nedrošas situācijas, dalīties un nebaidīties tās pārrunāt ar citiem bērniem, vecākiem vai skolotājiem.

Programmēšana kļūst par 21. gadsimta pamata prasmi nākotnei

Neskatoties uz inovācijām mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās jomās, kas ļauj datoriem veikt programmēšanas uzdevumus cilvēka vietā, Linda uzskata, ka programmēšana ir prasme, ko būtu jāapgūst visiem. Viņa tic, ka programmēšanai ir vairāk līdzības ar lingvistiku, nekā ar matemātiskiem vienādojumiem. Kodēšanas “valodas” mainās un attīstās laika gaitā. Bet, līdzīgi kā ar valodām, ja tiek izprasti pamata alfabēta principi, tad ir vieglāk apgūt citas valodas. Problēmu noteikšana programmēšanā un to sadalīšana sastāvdaļās ir māksla, tāpēc tā ir joma, kur cilvēks pārspēj datoru.

Domājot par nākotnes prasmēm, ir svarīgi ne tikai skatīties uz atsevišķām prasmēm, piemēram, programmēšanu, bet uz tehnoloģijām kopumā. Mēs nedrīkstam pieņemt, ka visas cilvēku prasmes aizvietos datori. Cilvēki sazinās ar datoriem, un datori sazinās ar citiem datoriem, bet beigu beigās cilvēki ir tie, kas komunicē ar cilvēkiem. Tieši tāpēc, cilvēka loma tehnoloģiju attīstībā tik ātri nepazudīs. Galvenais ir atšķirt, kas ir cilvēka loma, un kas ir datora loma. Cilvēki paši nosaka, kāda būs tehnoloģiju ietekme, tāpēc mācīt bērniem par drošību, privātumu un runāt par algoritmiem, var būt tikpat svarīgi kā programmēšanas prasmes kā tādas.

Mācies kopā ar Rūbiju

“Sveika, Rūbij! Ekspedīcija internetā” ir izdota latviešu valodā ar Visma biznesa procesu automatizācijas efektivitātes ekspertu palīdzību. Tagad tūkstošiem bērnu Latvijā ir iespēja labāk izprast tehnoloģijas un attīstīt svarīgas mūsdienu prasmes savā dzimtajā valodā. Jaunākā grāmata no godalgotās “Sveika, Rūbij!” kolekcijas rada iespēju vecākiem un bērniem uzsākt sarunu par pozitīvām iespējām, kā arī riskiem, kas saistīti ar internetu.

 

Uzzini ko jaunu arī Tu ar efektivitātes ekspertu palīdzību!

 

Populārākie

  • Klusā aiziešana – modes sauklis vai skarba realitāte?

    Dažreiz darbinieki ir neapmierināti ar savu darba vietu un vēlas mainīt to, bet tomēr paliek strādāt uzņēmumā, samazinot savu interesi un iesaisti savā darbā. Šajā rakstā personāla speciāliste Inga Daliba pastāsta vairāk par “klusās aiziešanas” pazīmēm un kā tās mazināt.

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Dažādi līgumi ar fiziskām personām par auto izmantošanu uzņēmuma vajadzībām

    AUTORE: Inga Pumpure Grāmatvede ar nestandarta domāšanu par standartizētām, likumdošanas regulētām normām. Mūsdienās auto nav luksusa lieta, tā ir nepieciešamība. Daudz vairāk un īsākā laikā var izdarīt, ja esi mobils –  vari pārvietoties kad un kur vēlies, neesot pakļauts sabiedriskā transporta kustību sarakstiem un maršrutiem. Turklāt tas attiecas ne tikai uz fiziskām personām, bet arī […]