Doties uz galveno

Divas Latvijas Universitātes komandas iekļūst prestižo ACM programmēšanas sacensību pusfinālā

Ceturtdien, 3. novembrī, Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā norisinājās prestižo ACM (Association for Computing Machinery) pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību Ziemeļaustrumu reģiona ceturtdaļfināls, kurā, uzrādot lieliskus rezultātus, pusfinālam kvalificējās divas Latviju pārstāvošās Latvijas Universitātes (LU) studentu komandas. Ceturtdaļfinālā piedalījās 21 universitātes 58 spēcīgākās komandas no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Krievijas Kaļiņingradas apgabala. Iegūstam augsto otro vietu […]

Ceturtdien, 3. novembrī, Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā norisinājās prestižo ACM (Association for Computing Machinery) pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību Ziemeļaustrumu reģiona ceturtdaļfināls, kurā, uzrādot lieliskus rezultātus, pusfinālam kvalificējās divas Latviju pārstāvošās Latvijas Universitātes (LU) studentu komandas.

Ceturtdaļfinālā piedalījās 21 universitātes 58 spēcīgākās komandas no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Krievijas Kaļiņingradas apgabala.

Iegūstam augsto otro vietu

LU komanda, kuras sastāvā ir Andrejs Kuzņecovs, Pēteris Pakalns un Aleksejs Zajakins, atrisinot 9 uzdevumus un piekāpjoties Viļņas Universitātei vien par 1 uzdevumu, ieguva augsto 2. vietu, savukārt otrā LU spēcīgākā komanda, kuras sastāvā ir Kristaps Čivkulis, Nikita Larka un Vladislavs Kļevickis, ierindojās 9. vietā, atrisinot 7 uzdevumus.

Abas LU komandas 4. decembrī piedalīsies reģionālajā pusfinālā Sanktpēterburgā, Krievijā, un cīnīsies par iespēju iekļūt finālā, kurš 2017. gada maijā notiks Repidsitijā, Dienviddakotā, ASV.

LU komandu treneris, profesors Guntis Arnicāns stāsta: “Šā gada ceturtdaļfināla sacensības izvērtās pēc netradicionāla scenārija un sagādāja intrigu visu sacensībā laikā. Iepriekšējos gados sacensībās dominēja Baltkrievijas Valsts universitātes (BVU) komandas. Pēdējo 20 gadu laikā šī universitāte ir izcīnījusi daudzas medaļas sacensību finālos, un tikai vienu reizi nav spējusi iekļūt fināla dalībnieku vidū. Šogad maijā BVU komanda fināla sacensībās ieguva 28. vietu. Pēdējos gados ļoti spēcīgas ir arī Baltkrievijas valsts informātikas un radioelektronikas universitātes (BVIRU) komandas, kas pēdējā finālā ieguva ļoti augsto 14. vietu.

Taču šogad ceturtdaļfināla sacensībās Baltkrievijas komandām izaicinājumu meta “LU 1” komanda, kas uzreiz kļuva par līderi. Sacensību laikā ilgstoši tika uzturēts 2 uzdevumu pārsvars, kas ir ļoti liels šādās sacensībās. Pēdējās gandrīz 2 stundās LU komanda mēģināja atrisināt uzreiz 2 uzdevumus un nodrošināt uzvaru, diemžēl pietrūka laika abu uzdevumu pabeigšanai. Dzenoties pēc diviem zaķiem, šoreiz nācās palikt bešā. Ļoti spēcīgi finišēja Viļņas universitāte (VU), kas pēdējā stundā spēja atrisināt izšķirošo desmito uzdevumu un svinēja negaidītu uzvaru.

Šogad Baltijas valstis dominē

Šī bija pirmā reize, kad Baltijas valstu universitātēm izdevās iegūt pirmās divas vietas, jo vienmēr dominēja Baltkrievijas komandas. VU komanda pēdējo divu gadu laikā ir ļoti progresējusi, un tās sagatavotība ļauj pretendēt uz iekļūšanu finālā, kas VU vēl nekad nav izdevies. Arī pārējās LU komandas startēja augstā līmenī, uzrādot labākos rezultātus pēdējo gadu laikā. Par to paldies jāsaka IT industrijas uzņēmumu atbalstam, pateicoties kuram, LU labākajām komandām bija iespējas piedalīties starptautiskās treniņnometnēs. BVU treneris V. Kotovs, kurš ir viens no labākajiem treneriem pasaulē, prognozēja, ka visām četrām spēcīgākajām mūsu ceturtdaļfināla universitātēm ir labas izredzes iekļūt fināla sacensībās. Cerēsim, ka viņa prognoze piepildīsies.”

Ceturtdaļfinālā arī trešā LU komanda (Dārta Rituma, Edgars Joja, Kaspars Kļaviņš) parādīja labus sasniegumus, atrisinot 3 uzdevumus un iegūstot 20. vietu, savukārt LU ceturtā komanda (Olafs Aploks, Kārlis Mārtiņš Briedis, Mārtiņš Osmanis) ar 2 atrisinātiem uzdevumiem ierindojās 32. vietā.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības (ACM ICPC) ir senākās un prestižākās akadēmiskās programmēšanas sacensības pasaulē. Katru gadu sacensībās piedalās vairāk nekā 40 000 dalībnieku, kas pārstāv vairāk nekā 2700 universitātes no vairāk nekā 100 valstīm. Sacensību ceturtdaļfināli un pusfināli norisinās reģionos visos apdzīvotajos kontinentos, savukārt uz fināla sacensībām dodas ap 100 pasaules spēcīgākās komandas.

Latvijas Universitāte šajās sacensībās piedalās jau kopš 1996. gada, un patlaban ir vienīgā universitāte, kura pārstāv Latviju. Iekļūt pasaules finālā LU komandām izdevies divas reizes – 2012. gadā, 112 pasaules spēcīgāko komandu konkurencē iegūstot dalīto 18. vietu, un 2014. gadā, 122 komandu konkurencē iegūstot dalīto 45. vietu.

Populārākie