Doties uz galveno

Jauna grāmata bērniem par datoriem – “Sveika, Rūbij! Robots iet skolā”

Ar Visma atbalstu ir iznākusi ceturtā Lindas Liukasas grāmata bērniem par datoriem – “Sveika, Rūbij! Robots iet skolā”. Bērni var vienkāršā veidā izprast, kā strādā dators un internets.

Grāmata bērniem par datoriem Hello Ruby

Ar Visma atbalstu iznākusi ceturtā Lindas Liukasas (Linda Liukas) grāmata bērniem par datoriem – “Sveika, Rūbij! Robots iet skolā”. Caur aizraujošiem stāstiem un rotaļīgiem uzdevumiem bērni no piecu gadu vecuma var vienkāršā veidā izprast, kā strādā dators un internets. Šajā izdevumā autore aicina mazos lasītājus izzināt mākslīgā intelekta pasauli un parāda, kas ir mašīnmācīšanās.

“Sveika, Rūbij! Robots iet skolā” – vienkārši par sarežģīto

“Sveika, Rūbij! Robots iet skolā” ir ceturtā pasaulē plaši pazīstamās somu programmētājas un stāstnieces L. Liukasas grāmata bērniem un ir turpinājums aizraujošam stāstam par to, kas ir programmēšana, kā darbojas tehnoloģijas, datori un internets un kas ir droša interneta lietošana. Šajā izdevumā autore runā par izaicinājumiem, kas saistīti ar mākslīgo intelektu, un piedāvā izzināt vienu no mākslīgā intelekta jomām – mašīnmācīšanos.

“Mākslīgais intelekts attīstās strauji! Vai pēc dažiem gadiem tas līdzināsies sunim, spokam, draugam, uzticamam palīgam, nenogurstošam darbarūķim vai kam citam? Es nezinu. Taču mans padoms mazajām balerīnām, topošajiem biologiem un citiem nākotnes veidotājiem ir droši un optimistiski raudzīties rītdienas mākslīgā intelekta pasaulē. Lai jūsu sabiedrotie ir zinātkāre, praktiskums un drosme!” novēl autore L. Liukasa.

Radoši uzdevumi bērniem

Grāmata bērniem par datoriem veidota tā, lai bērns darbotos kopā ar kādu pieaugušo. Stāsta daļā uzzināsiet, kā Robotam veicās, kad stāsta varones Rūbija un Džūlija to izlēma paņemt līdzi uz skolu. Iekļautie uzdevumi būs noderīgs palīgs pirmsskolas un sākumskolas skolotājiem, lai dažādotu mācību stundu materiālus. Izdevumā sniegti terminu skaidrojumi. Papildu uzdevumi ir publicēti vietnē www.helloruby.com/lv.

Sērijas “Sveika, Rūbij!” literatūras darbus novērtē ne tikai skolotāji, bet arī vecāki un atzīst, ka tās sniedz iespēju radoši un izzinoši pavadīt laiku kopā ar ģimeni, iesaistīt bērnus sarunās par tādu aktuālu tematu kā tehnoloģijas un arī izprast cilvēku lomu to radīšanā.

Grāmata bērniem no 5 gadu vecuma

“Sveika, Rūbij!” paredzēta bērniem no 5 gadu vecuma. Tās ilustrācijas ir veidojusi pati autore. Grāmatu latviešu valodā izdevusi biedrība “DROŠI un KOŠI”. No angļu valodas tulkojusi Aija Biezaite.

“Sveika, Rūbij!” sērijas izdevumi nopērkami izdevniecības mājaslapā www.drosikosi.com, kā arī grāmatnīcās “Jānis Roze”, “Globuss”, veikalā “Mazā cilts” un citur visā Latvijā.

Iekšlapas grāmatai bērniem par datoriem "Sveika Rūbija"

Godalgām bagātās grāmatas

L. Liukasa ir programmētāja, stāstniece un ilustratore no Helsinkiem Somijā. Viņas pirmā grāmata sērijā “Sveika, Rūbij!” – “Programmēšanas piedzīvojumi” – iznāca 2015. gadā. Otrā, “Ceļojums datora iekšienē”, tika izdota 2017. gadā. Savukārt trešais izdevums, “Ekspedīcija internetā”, tika izdots 2018. gadā.

Šīs sērijas grāmatas līdz šim ir tulkotas vairāk nekā 25 valodās. “Sveika, Rūbij!” rotaļīgā mācīšanās filozofija ieguvusi Ķīnas lielāko dizaina balvu DIA Gold, augstāko novērtējumu konkursā “Rakuten Technology & Innovation”, Somijas Kultūras balvu, un 2016. gadā L. Liukasa tika iekļauta starp 20 Ziemeļeiropas inovatīvākajiem biznesa līderiem (Thinkers 20: The Brightest Business Minds of Northern Europe 2016).

Autorei ir ievērojama loma datorzinātņu apmācības jomā. Viņas TED konferences runai ar nosaukumu “Brīnišķīgs veids, kā bērniem mācīt datorzinības” ir vairāk nekā 1,8 miljoni skatījumu.

Programmēšana – 21. gadsimta prasība

Pēc autores domām, programmēšana ir viena no 21. gadsimta pamatprasmēm un vajadzība pārzināt programmēšanas ābeci ir nenovēršama. Tādēļ L. Liukasa ir arī dibinājusi globālo projektu “Rails Girls”, kurā jaunām sievietēm visā pasaulē tiek mācīti programmēšanas pamati. Dažu gadu laikā brīvprātīgo vadītās meistardarbnīcās vairāk nekā 250 pilsētās programmēšanas pamatus apguvušas 10 tūkstoši sieviešu.

L. Liukasa ir strādājusi Ņujorkas “Codecademy” – programmēšanas izglītības uzņēmumā, kas lepojas ar miljoniem lietotāju visā pasaulē.

Populārākie

  • Klusā aiziešana – modes sauklis vai skarba realitāte?

    Dažreiz darbinieki ir neapmierināti ar savu darba vietu un vēlas mainīt to, bet tomēr paliek strādāt uzņēmumā, samazinot savu interesi un iesaisti savā darbā. Šajā rakstā personāla speciāliste Inga Daliba pastāsta vairāk par “klusās aiziešanas” pazīmēm un kā tās mazināt.

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Dažādi līgumi ar fiziskām personām par auto izmantošanu uzņēmuma vajadzībām

    AUTORE: Inga Pumpure Grāmatvede ar nestandarta domāšanu par standartizētām, likumdošanas regulētām normām. Mūsdienās auto nav luksusa lieta, tā ir nepieciešamība. Daudz vairāk un īsākā laikā var izdarīt, ja esi mobils –  vari pārvietoties kad un kur vēlies, neesot pakļauts sabiedriskā transporta kustību sarakstiem un maršrutiem. Turklāt tas attiecas ne tikai uz fiziskām personām, bet arī […]