Doties uz galveno

Ko politiskās partijas sola likumu grozījumu prognozējamības jomā?

Cilvēku atbalsts Visma iniciētajai iniciatīvai “Par savlaicīgām nodokļu un nodevu izmaiņām”, par kuru parakstu vākšana notiek ManaBalss.lv platformā, rāda, ka šī tēma ir svarīga daudziem. Tomēr tajā paustais realizēsies dzīvē un izmaiņas mūsu valstī kļūs prognozējamākas tikai tad, ja iniciatīvai būs atbalsts arī politiķu vidū.

/

Cilvēku atbalsts Visma iniciētajai iniciatīvai “Par savlaicīgām nodokļu un nodevu izmaiņām”, par kuru parakstu vākšana notiek ManaBalss.lv platformā, rāda, ka šī tēma ir svarīga daudziem. Tomēr tajā paustais realizēsies dzīvē un izmaiņas mūsu valstī kļūs prognozējamākas tikai tad, ja iniciatīvai būs atbalsts arī politiķu vidū.

Tāpēc jautājām astoņām šobrīd populārākajām partijām viedokli par nodokļu un nodevu likumu prognozējamību. Mums atbildēja četras partijas – ar to atbildēm variet iepazīties saņemšanas kārtībā.

Attīstībai / Par!

Daniels Pavļuts:

Mūsu programmā minēts sekojošais, kas, manuprāt, pilnībā sakrīt ar iniciatīvā minēto.
“Nodokļus būtiski grozīsim reizi četros gados – vienā Saeimas sasaukumā iespējamas tikai vienas būtiskas nodokļu sistēmas izmaiņas, lai dotu iespēju ekonomikai piemēroties pārmaiņām. Nodokļu likumi netiks grozīti līdz ar valsts budžeta pieņemšanu. Nodokļu izmaiņām paredzēsim saprātīgus pārejas periodus.”

Jaunā konservatīvā partija

Gatis Eglītis:

Liels paldies par Jūsu vēstuli un uzsākto iniciatīvu, kas kopumā ir atbalstāma. Tomēr, kā JKP ir vairākkārt publiski norādījusi, mēs uzskatām, ka nodokļu reforma ir gājusi nepareizajā virzienā, pasliktinot Latvijas uzņēmējdarbības vidi, t. sk. padarot grāmatvežu darbu jo īpaši sarežģītu.
Mēs uzskatām, ka reformas defekti ir steidzami jālabo – to arī apliecinās citu partiju pārstāvji debatēs. Viens no punktiem ir diferencētā neapliekamā minimuma atcelšana, kas ir nevajadzīgi sarežģīts.
Kad tiks novērsti šie defekti un būtiski vienkāršota nodokļu nomaksa (Latvija šajā rādītājā Pasaules Bankas “Doing Business” izskatās ļoti slikti), esam par to, lai būtu stabilitāte un paredzamība, piem., visi ar nodokļu maiņu saistītie lēmumi būtu jāpieņem līdz katra gada 1. oktobrim, ne vēlāk.

PROGRESĪVIE

Antoņina Ņenaševa

Mēs noteikti atbalstām un jau 16. augustā publicējām par to savu pozīciju:
PROGRESĪVIE uzskata, ka nodokļu sistēma ir jāreformē, ieviešot lielāku progresivitātes elementu gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Tikai tā ir iespējams samazināt pārmērīgo nodokļu slogu darba ņēmējiem un jo īpaši – mazāk atalgotajiem.
PROGRESĪVIE apņemas:
jebkuras nodokļu izmaiņas jāievieš vismaz ar gada, bet vēlams ar divu gadu intervālu pēc lēmuma pieņemšanas tā, lai visi uzņēmēji, to grāmatveži ir informēti un var laikus plānot savu darbību;
pie jebkādām nodokļu izmaiņām paredzēt to pakāpenisku izmaiņu ieviešanu un savlaicīgu, aktīvu sabiedrības informēšanu, konsultācijas un reformu skaidrošanu.

Jaunā Vienotība

Normunds Orleāns

Paldies Jums par iniciatīvu, ļoti atbalstāma pilsoniskā aktivitāte! Vēlos Ašeradena kunga vārdā apliecināt, ka gan partija VIENOTĪBA, gan partiju apvienība JAUNĀ VIENOTĪBA iestājas par likumu prognozējamību, īpaši nodokļu un nodevu ieviešanas kontekstā. Noteikti neatbalstām sasteigtus lēmumus, kas nav pietiekami izdiskutēti attiecīgajā auditorijā, ko tieši skartu paredzamās politikas izmaiņas.

No šiem politiskajiem spēkiem atbildes saņēmām dažu dienu laikā. Pārējie diemžēl neatbildēja, tāpēc par viņu attieksmi pret nodokļu un nodevu likumu prognozējamību varam tikai minēt.

Mēs turpināsim, labākas uzņēmējdarbības vides vārdā, risināt problēmu ar likumu neprognozējamību.

 

Palīdziet uzlabot uzņēmēju, IT sistēmu izstrādātāju un grāmatvežu darbu, parakstot iniciatīvu Mana Balss portālā

 

Populārākie

  • Parādu piedziņa tiesvedības un ārpustiesas procesā (I daļa)

    Katrs uzņēmums vai fiziskā persona var saskarties ar situāciju, kurā saistību neizpildes rezultātā ir izveidojies parāds. Šajā rakstā aplūkosim iespējamos tiesiskos risinājumus parāda atgūšanai, priekšnoteikumus un kārtību, lai parādu nodotu piespiedu izpildei valsts amatpersonai – Latvijas Zvērinātam tiesu izpildītajam.

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Dažādi līgumi ar fiziskām personām par auto izmantošanu uzņēmuma vajadzībām

    AUTORE: Inga Pumpure Grāmatvede ar nestandarta domāšanu par standartizētām, likumdošanas regulētām normām. Mūsdienās auto nav luksusa lieta, tā ir nepieciešamība. Daudz vairāk un īsākā laikā var izdarīt, ja esi mobils –  vari pārvietoties kad un kur vēlies, neesot pakļauts sabiedriskā transporta kustību sarakstiem un maršrutiem. Turklāt tas attiecas ne tikai uz fiziskām personām, bet arī […]