Doties uz galveno

LG Nexus 5X apskats

Decembra beigās aizdevām mūsu jaunā Horizon Web risinājuma testēšanai iegādāto ierīci LU Datorikas fakultātes Studentu pašpārvaldes pārstāvjiem. Rezultātā Roberts Ginguls ir uzrakstījis apskatu, kas, kas palīdzēs labāk iepazīt LG Nexus 5X. Nedaudz par pašu ierīci un Nexus sēriju Šis viedtālrunis ir izpelnījies popularitāti Google-s un ražotāju sadarbības dēļ, veidojot Nexus sērijas ierīces. Nezinātājiem – Nexus […]

Decembra beigās aizdevām mūsu jaunā Horizon Web risinājuma testēšanai iegādāto ierīci LU Datorikas fakultātes Studentu pašpārvaldes pārstāvjiem. Rezultātā Roberts Ginguls ir uzrakstījis apskatu, kas, kas palīdzēs labāk iepazīt LG Nexus 5X.

Nedaudz par pašu ierīci un Nexus sēriju

Šis viedtālrunis ir izpelnījies popularitāti Google-s un ražotāju sadarbības dēļ, veidojot Nexus sērijas ierīces. Nezinātājiem – Nexus sērija ir veltīta viedierīcēm: viedtelefoniem, planšetdatoriem un Android TV atsakņotājiem. Šī sērija ir radusies un turpina attīstīties dažādu ierīču ražotāju un Google-s kopdarba rezultātā. Doma ir pavisam vienkārša – Google dod savas vadlīnijas, bet ražotāji ražo. Kādi ir ieguvumi? Nexus sērijas ierīcēs parasti ir uzstādīta jaunākā tīra Android versija (šajā gadījumā Android 6.0 Marshmallow), līdz ar ko šīs ierīces ir pirmās, kas pēc idejas saņem jaunākos atjauninājumus. Tomēr ne vienmēr tā ir tiesa, jo, ja nemaldos, pagājušajā gadu pašu visvareno Googl-i apsteidza Motorola. Labi, ko nu daudz tur par Nexus-iem, ķersimies pie 5X.
Šogad, kā nekad iepriekš, iznāca veseli divi Nexus viedtālruņi, viens – Huawei Nexus 6P un LG Nexus 5X. Pieņemu, ka Google šoreiz ņēma piemēru no citiem ražotājiem, piemēram, Apple, kas arī pērn mūs pārsteidza ar diviem viedtālruņu izmēriem ierastā viena vietā.
Nexus 5X, kā jau pēc nosaukuma var noprast, ir mazāka un arī nedaudz mazjaudīgākā ierīce. Tai ir nedaudz sliktāks procesors, nedaudz mazāk operatīvās atmiņas, nedaudz sliktākas kameras, materiāls, no kā tas izgatavots, kā arī ekrāns un citi parametri.
Cena: lētākais, ko uz vietas atradu par 16GB – ~385€, 32GB – ~420€

Tehniskā specifikācija

Ekrāns: 5.2″ 1920×1080 (Full HD) Corning Gorilla Glass 3.
OS: Android 6.0 (Marshmallow).
CPU: Snapdragon 808, Quad-core 1.44 GHz Cortex-A53 &dual-core 1.82 GHz Cortex-A57.
GPU: Adreno 418.
Iebūvētā atmiņa: 16/32 GB.
RAM: 2GB.
Aizmugurējā kamera: 12.3 MP ar divu toņu zipspuldzi, HDR, sejas atpazīšanu.
Priekšējā kamera: 5 MP, HDR.
Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth 4.2 A2DP, A-GPS, GLONASS, NFC, USB Type-C, 3.5 mm audio ligzda.
Baterija: 2700 mAh.
Īpašas iezīmes: pirkstu nospieduma lasītājs, USB Type-C lādēšanai un datiem.

Pirmie iespaidi

Šoreiz, ņemot vērā laiku, kas bija pieejams ierīces testēšanai (2 dienas), vēlos uzsvērt, ka šajā rakstā atspoguļotais viedoklis būs tikai pirmais iespaids par šo ierīci.

Vairāk tulkojumu

Pirmais, ko pamanīju, kad saņēmu ierīci, ir latviski iztulkotie pat sistēmas paziņojumi. Kad saņēmu ierīci, loģiski, ka bija jāatjauno rūpnīcas iestatījumi. Tad nu es saņēmu patīkamu pārsteigumu – latviski iztulkotu paziņojumu, ka rūpnīcas iestatījumi tiek atjaunoti skatā, kas ir ārpus ierastās Android vides jeb citiem pazīstamajā recovery vidē.

Vāja vibrācija

Nākamā lieta, ko pamanīju, bija mazjaudīgais vibromotors. Esmu tik ļoti pieradis pie citu telefonu spēcīgā vibrēšanas signāla, ka šo bija grūti pamanīt/sajust, kamēr tas atradās žaketes krūšu kabatā. Tas, manuprāt, ir mīnuss. Varbūt tas nav tik skaļš, kā citām mobilajām ierīcēm, toties sliktāk pilda savu galveno funkciju – pabrīdināt lietotāju par aktivitāti, kas notiek telefonā pašreiz. Man tas ir ļoti svarīgi, jo vienmēr turu telefonā iestatītu tikai vibrācijas signālu, nepatīk, ja telefons mani iztraucē ar kādu melodiju vai pīkstienu nepiemērotā brīdī. Tāpēc, ja es nevaru pamanīt, ka tālrunī kaut kas notiek, piemēram, tiek saņemts zvans, tas ir mīnuss.

Fingerprint scanner

Tālāk apskatīsim nedaudz aktuālāku iespēju: pirkstu nospiedumu lasītāju jeb fingerprint skeneri. Esmu ļoti priecīgs, ka arī Android pasaulē šī iespēja jau pārvēršas par normu, jo šī fīča ir tiešām ērta, lai vai ko teiktu daudzi skeptiķi. Man šķiet, ka šī lieta ir vajadzīga viedtālrunī, un tā noteikti ir pozitīva. Hei, ja tā ir iekļauta visos viedtālruņos un tās dēļ nenākas maksāt vairāk, kāpēc lai tās nebūtu tavā telefonā?! Tu taču vari to nelietot, ja tik tiešām nepatīk. Objektīvi vērtējot, nospiedumu lasītājs reaģē zibenīgi, tā, it kā es nospiestu lock pogu. Aizkave radās tikai brīdī, kad pats notizlojos un uzliku pirkstu neprecīzi, nepilnīgi vai pieskāros vispār ar citu pirskta daļu.
Skenera pozīcija man bija neierasta, jo esmu pieradis lietot viedierīces ar lasītāju priekšpusē. Varbūt tāpēc bija nedaudz grūti to uzreiz sataustī. Protams, nelielais iespiedums uz iekšu palīdz, taču nereti nācās ar rādītājpirkstu to meklēt nedaudz ilgāk.
Laikam tomēr dodu priekšroku pirkstu nospiedumu lasītāja pozīcijai priekšpusē. Ja tālrunis stāv uz galda, lasītājs nav pieejams, un, lai to atbloķētu, izmantojot lasītāju, ir nepieciešams tālruni paņemt rokā katru reizi. Iespējams, ka tas ir sīkums, bet, darot to regulāri tikai tāpēc, ka lasītājs atrodas aizmugurē, sapratīsiet, ka tā novietojums priekšpusē būtu ērtāks.

Problemātiski pasaukt telefonu

Vēlos pieminēt vēl vienu sīkumu – Google Now balss komandu “Ok, Google!” atpazīst retāk, nekā bija cerēts. Tas katrā ziņā nenotika ar pirmo reizi, varbūt pie visa vainīgs mans latviskais akcents, bet neuzskatu, ka tik ļoti greizi izrunāju šos divus vārdus.

Neuzmācīga automātiskā koriģēšana

Jā, zinu, izklausās dīvaini. Ko es ar to domāju? Standarta Android klaviatūra ir gājusi garu ceļu un agusi eksponencionāli. Tai tika pievienots Swype tipa ievads jau Android 5.0 versijā, kā arī ļoti labs autokorekts. Tagad tas šķiet vēl labāks, jo saprot arī latviešu valodu, to labo un iesaka nākamo vārdu vai piedāvā šo pašu pabeigt ar vienu klikšķi. Visvairāk patika, ka tas tomēr ļauj rakstīt, kā vēlies, automātiski neko nelabojot. Ja ir vēlme izlabot, var uzspiest, lai tas notiek. Taču pati klaviatūra to nedarīs lietotāja vietā. Ar Dievu, neveiklās īsziņas!

Ļoti ātra kamera

Nedaudz paspēlējoties ar kameru, galvenais tās plus šķita ātrums. Nospiežot pogu, ekrāna bilde tika noķerta momentāli. Labi, pieķērāt, meloju, nedaudz jau bija jāpagaida, bet ātrums likās apbrīnojams, īpaši ņemot vērā nedienas ar iepriekšējām kamerām un to vispārējo kvaltāti vecākās Nexus sērijas ierīcēs. Citādi kameras aplikācija ir nedaudz atjaunota, mainīts interfeiss, bet opcijas palikušas standarta – izšķirtspējas iestatījumi, HDR, zibspuldze u.c.

Piespiedu ieķerties

Lai arī procesors, kas atrodas šajā ierīcē, ir visai jaudīgs un tikai par gramu atpaliek no šīs paaudzes flagship procesora, tomēr piespiedu to nedaudz ieķerties, kārtīgi multitaskojot. To droši vien ietekmēja 2GB RAMa 3GB vietā. Taču ieķeršanos es panācu tikai vienu reizi, uzstādot tālruni. Tajā brīdī vienlaikus uzstādīju WhatsApp lietotni un atjaunoju tālrunī jau esošās Google lietotnes ar Google Play palīdzību.

Skaļrunis apbēdināja

Šim Nexus-am tika piešķirts viens skaļrunis diezgan labā vietā – priekšpusē. Lasīju, ka daudzi ir sašutuši par to, ka skaļrunis ir tikai viens, lai gan tas ir Nexus 5 turpinājums. LG Nexus 5X priekšgājējam arī bija viens skaļrunis atšķirībā no Nexus 6, kurš tika aprīkots ar diviem, tāpēc neredzu pamatu sašutumam. Tomēr šis skaļrunis varēja būt daudz kvalitatīvāks, jo skaņa ir saraustīta, čarkstoša un klusa, tas ir domāts tikai signāliem. Neieteiktu rādīt draugiem video vai jaunāko dziesmu, ko esat atraduši kādā straumēšanas servisā, jo skaļrunis pievils.

Baterija

Visiem vienmēr svarīgā baterija. Esmu spiests jūs apbēdināt, jo izskatās, ka šis būs lielākais no trūkumiem. Lai arī ekrāns ir liels (5.2″), pats telefons salīdzinājumā ar citiem flagmaņiem nav no plānajiem, bet kārtīgu bateriju nav izdevies iestarpināt. Interesantākais ir tas, ka uz papīra tā nemaz nav tik maza – 2700 mAh, taču reālā ikdienas pārbaudījumā pēdējās pāris stundas stresoju par to, vai būs, kur iesprausties, un tajā pat brīdī sapratu, ka, cik USB Type-C ir foršs, tikpat tas ir arī slikts, pagaidām. Vēlos ļoti stingri izcelt – pagaidām, jo abos galos vadam, kurš nāk līdzi, ir USB Type-C, kuru jebkur neiespraudīsi. Ja vadu esi aizmirsis mājās, no čoma vairs aizņemties nesanāks, jo telefoni ar USB Type-C ir uz pirkstiem saskaitāmi, tāpat, kā datori, kuriem ir iebūvēts šī tipa ports. Līdz ar to sprausties sanāks droši vien tajā pašā sienas adapterī, kas nāk līdzi.

Kopsavilkums

Kopumā telefons bija ļoti labs. Patika fingerprint scanner, ātrdarbībai arī nebija ne vainas, smuks ekrāns, laba kamera, ko gan vēl var vēlēties? Labāku bateriju. Bet ja ņemam vērā cenu, varbūt bateriju un vēl pāris šādus tādus sīkumus varam pieciest? Cenas/veiktspējas vai kvalitātes attiecība, manuprāt, ir ļoti laba. Pats laikam vēl nepirktu šo tālruni, jo nedaudz biedē USB Type-C nepieejamība, taču domāju, ka ar vienu vai diviem adapteriem, kas vienmēr ir līdzi, varētu iztikt. Ja jums ir ierobežots budžets un nav pretenziju pret dažiem ierobežojumiem vai trūkumiem, noteikti iesaku šo tālruni kā vienu no labākajiem savā cenu kategorijā. Principā jūs iegūsiet telefonu ar flagmaņa cienīgu tehnisko specifikāciju par vidējas klases tālruņa cenu. Tas (skatots uz Tevi, Nexus 6!) ir Nexus sērijas lielākais pluss.

Citus LU Studentu pašpārvaldes apskatus aicinām lasīt – datoriki.lv

Ar šo ierīci tiek testēts jaunais Horizon Web. Jaunais Horizon pašapkalpošanās risinājums ļaus lietotājiem ērti pieteikt atvaļinājumus, komandējumus un veikt citas darbības.

Populārākie

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Autoratlīdzības saņēmēju ienākums un tā aplikšana ar nodokļiem

    Autoratlīdzību nodokļu režīms pēdējos gados ir bijusi ļoti aktuāla tēma. Tas saistīts ar to, ka iepriekš daudzi uzņēmumi izmantoja autoratlīdzību izmaksu, kā vienu no pakalpojumu vai produktu samaksas veidu fiziskām personām. Bet, pamatojoties uz to, ka regulāri ir bijusi izplatīta negodīga prakse, tika lemts komercuzņēmumos autoratlīdzības “izņemt no aprites”. Pagaidām mēs dzīvojam, tā saucamajā, “pārejas perioda” režīmā, kad līdz 2023.gada beigām vēl drīkst izmaksāt autoratlīdzības no uzņēmumiem, ievērojot konkrētus nosacījumus.