Doties uz galveno

Sveicam Starptautiskajā grāmatvežu dienā!

Ik gadu, 10. novembrī atzīmējam Starptautisko grāmatvežu dienu. Dienu, kas ļauj gan padomāt par to, ko nozīmē būt grāmatvedim, gan dod lielisku iespēju sumināt visus grāmatvežus! Šis datums tika izvēlētspar godu itāļu matemātiķim Lukam Pačioli (Luca Pacioli), kas publicēja pirmo grāmatu par sistematizēto grāmatvedības divkāršo ierakstu 1494. gada 10. novembrī. Tāpēc katru gadu, 10. novembrī […]

Ik gadu, 10. novembrī atzīmējam Starptautisko grāmatvežu dienu. Dienu, kas ļauj gan padomāt par to, ko nozīmē būt grāmatvedim, gan dod lielisku iespēju sumināt visus grāmatvežus!

Šis datums tika izvēlētspar godu itāļu matemātiķim Lukam Pačioli (Luca Pacioli), kas publicēja pirmo grāmatu par sistematizēto grāmatvedības divkāršo ierakstu 1494. gada 10. novembrī.

Tāpēc katru gadu, 10. novembrī mēs atzīmējam modernās grāmatvedības tēva Luka Pačioli paveikto. Tāpat mēs godinām arī visus tos, kuri izvēlējušies savu karjeru saistīt ar grāmatvedību. Šī profesija sākotnēji radās, lai palīdzētu uzņēmumiem un privātpersonām uzturēt kārtību viņu grāmatvedības uzskaitē un sniegtu atbalstu nodokļu jautājumos. Tomēr mūsdienās grāmatvedim jādara daudz vairāk nekā tikai jānodarbojas ar saskaņošanas jautājumiem un nodokļu aprēķiniem. Tagad klienti sagaida, ka viņu grāmatvedis palīdzēs sasniegt viņu mērķus un attīstīt biznesu!

Visma intervēja 358 uzņēmējus, lai noskaidrotu to, kā viņi vērtē sadrbību ar savu grāmatvedi. Aptaujā atklājās, ka grāmatveži uzņēmuējiem ir vajadzīgāki vairāk nekā jebkad agrāk!

80% no uzņēmējiem ar savu grāmatvedi vēlas pārrunāt esošo biznesa situāciju un nākotnes iespējas
– VISMA, 2017. gada aptaujas rezultāti

Tehnoloģijas maina grāmatvedības industriju

Tehnoloģijas ir radījušas izmaiņas industrijā. Dažādas programmas šobrīd spēj pildīt rutīnas grāmatvedības darbus un vienkāršot komplicētus procesus, kas iepriekš aizņēma grāmatvežu laiku. Tehnoloģijas sniedz aizraujošas iespējas tiem grāmatvežiem, kas ir gatavi pieņemt šīs pārmaiņas un iet līdzi laikam!  

Mākoņpakalpojumi jau šobrīd ir izmainījuši to, kāda tipa pakalpojums grāmatveži var piedāvāt saviem klientiem. Tā vietā, lai tikai veiktu aprēķinus, tagad grāmatveži var piedāvāt vērtīgus konsultāciju pakalpojumus un sniegt padomus biznesa attīstībai.

7 no 10 uzņēmējiem vēlas biežāk saņemt informāciju no sava grāmatveža par tādiem jautājumiem, kā likviditāte, aizdevumi, budžets, prognozes u.c.
– VISMA, 2017. gada aptaujas rezultāti

Pārmaiņas sniedz iespējas

Pateicoties pieejai reāllaika informācijai, grāmatvedības darba uzsvars tiek mainīts no lūkošanās uz to, kas notika pagājušajā mēnesī, uz to, kas notiks nākamajā mēnesī. Tos uzņēmējus, kas ir orientēti uz nākotnes iespējām, šīs pārmaiņas motivē paskatīties uz sava grāmatveža lomu uzņēmuma attīstībā.

7 no 10 uzņēmējiem ir ieinteresēti veidot ciešāku sadarbību ar savu grāmatvedi
– VISMA, 2017. gada aptaujas rezultāti

Tāpat, tas nozīmē arī to, ka pašiem grāmatvežiem jāsāk aktīvāk domāt par to, kā attīstīt savus piedāvātos pakalpojumus, lai tie atbilstu klientu un darba devēju gaidām un vajadzībām.

Tieši tehnoloģijas ir dzinējspēks, kas virza šīs izmaiņas grāmatvedībā, mainot grāmatvežu lomu organizācijās. Tie, kas būs gatavi šīm pārmaiņām, varēs izmantot iespēju uzņemties arvien jaunas lomas darbā ar saviem klientiem, kā mentoriem, izglītotājiem un uzticamiem padomdevējiem. Tādējādi fokusējoties uz grāmatveža profesijas būtību – palīdzības un atbalsta sniegšanu.

Apsveicam Starptautsikajā grāmatvežu dienā!

Mēs VISMA ticam, ka šīs tehnoloģiju radītās izmaiņas tikai bagātinās grāmatvedības profesiju un dažādos lomas, kuras grāmatveži spēs pildīt, palīdzot biznesiem attīstīstīties. Mēs ceram, ka Jūs esat gatavi izmantot tehnoloģiju sniegtās iespējas savā labā! 

 

Vēlaties saņemt grāmatvežiem aktuālu informāciju katru mēnesi savā
e-pastā? Pierakstieties šeit.

 

Populārākie

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Autoratlīdzības saņēmēju ienākums un tā aplikšana ar nodokļiem

    Autoratlīdzību nodokļu režīms pēdējos gados ir bijusi ļoti aktuāla tēma. Tas saistīts ar to, ka iepriekš daudzi uzņēmumi izmantoja autoratlīdzību izmaksu, kā vienu no pakalpojumu vai produktu samaksas veidu fiziskām personām. Bet, pamatojoties uz to, ka regulāri ir bijusi izplatīta negodīga prakse, tika lemts komercuzņēmumos autoratlīdzības “izņemt no aprites”. Pagaidām mēs dzīvojam, tā saucamajā, “pārejas perioda” režīmā, kad līdz 2023.gada beigām vēl drīkst izmaksāt autoratlīdzības no uzņēmumiem, ievērojot konkrētus nosacījumus.