Doties uz galveno

“Sveika, Rūbij! Kas datoram “vēderā”?” Izdota jauna grāmata bērniem.

Ar VISMA grupas uzņēmumu atbalstu, grāmatnīcās nupat nonākusi jaunākā somu stāstnieces Lindas Liukasas grāmata bērniem “Sveika, Rūbij! Ceļojums datora iekšienē”.  Ceļojums datora iekšienē Šajā izdevumā turpinās stāsts par pirmajā grāmatā iepazīto mazo varoni Rūbiju. Rūbija nokļūst brīnumainā vietā – datora iekšienē un iegūst jaunus draugus. Grāmatas svarīga sastāvdaļa ir interesanti un radoši uzdevumi. Autore uzsver, […]

Ar VISMA grupas uzņēmumu atbalstu, grāmatnīcās nupat nonākusi jaunākā somu stāstnieces Lindas Liukasas grāmata bērniem “Sveika, Rūbij! Ceļojums datora iekšienē”. 

Ceļojums datora iekšienē

Šajā izdevumā turpinās stāsts par pirmajā grāmatā iepazīto mazo varoni Rūbiju. Rūbija nokļūst brīnumainā vietā – datora iekšienē un iegūst jaunus draugus. Grāmatas svarīga sastāvdaļa ir interesanti un radoši uzdevumi.

example1

Autore uzsver, ka šī ir pēdējā bērnu paaudze, kas atcerēsies datorus kā kasti ar spožu ekrānu. Grāmata atklāj datora darbošanās principus:

„Šis ir radošs skatījums uz neskaitāmajām tehnoloģiskajām ierīcēm un to, kas norisinās mirdzošo, noslēpumaino korpusu iekšienē. Pirms pusotra gadsimta Luiss Kerols iesvieda Alisi brīnumainajā Aizspogulijā. Es sūtu Rūbiju līdzīgā piedzīvojumā: viņa sastapsies gan ar operētājsistēmu, gan ar sīciņajiem bitiem un visu citu, kas tiem pa vidu.”

Autore mazos lasītājus iepazīstina ar tehnoloģiju pasauli caur stāstu un atraktīvajiem grāmatas varoņiem, kā arī radošiem uzdevumiem, kuri veicina izpratni par programmēšanu un attīsta algoritmisko domāšanu.

Linda Liukasa: “Programmēšana ir viena no 21. gadsimta pamatprasmēm”

Linda Liukasa ir programmētāja, stāstniece un ilustratore no Helsinkiem Somijā. Pēc autores domām, programmēšana ir viena no 21. gadsimta pamatprasmēm, kā arī vajadzība pārzināt programmēšanas ābeci ir nenovēršama. Linda Liukasa ir labi pazīstama programmēšanas pasaulē: viņa jau darbojusies izglītības tehnoloģiju jomā, pirms tai tika dots šāds nosaukums.

Linda Liukas. Photo: Maija Tammi
Grāmatas autore Linda Liukas

Viņas TED konferences runai ir vairāk nekā miljons skatījumu. Autore arīdzan ir dibinājusi globālo projektu “Rails Girls”, kurā jaunām sievietēm visā pasaulē tiek mācīti programmēšanas pamati. Dažu gadu laikā brīvprātīgo vadītās meistardarbnīcās vairāk nekā 250 pilsētās programmēšanas pamatus apguvušas vairāk nekā 10 tūkstoši sieviešu. Viņa ir strādājusi Ņujorkas Codecademy – programmēšanas izglītības uzņēmumā, kas lepojas ar miljoniem lietotāju visā pasaulē.

Grāmata paredzēta bērniem no 5 gadu vecuma. Tās ilustrācijas ir veidojusi pati autore. Grāmatu latviešu valodā izdevusi biedrība bērniem „DROŠI un KOŠI”. No angļu valodas tulkojusi Aija Biezaite.

Grāmatas izdošanu latviešu valodā atbalstījuši AS „Exigen Services Latvia”, SIA „Tieto Latvia” un VISMA grupas uzņēmumi Latvijā. Ar Somijas vēstniecības atbalstu 20.decembrī tiks organizēta grāmatas svinīga atklāšana un bērnu interešu izglītības iestādē ROBO HUB notiks Lindas Liukasas vadīta nodarbība bērniem.

Populārākie

  • Parādu piedziņa tiesvedības un ārpustiesas procesā (I daļa)

    Katrs uzņēmums vai fiziskā persona var saskarties ar situāciju, kurā saistību neizpildes rezultātā ir izveidojies parāds. Šajā rakstā aplūkosim iespējamos tiesiskos risinājumus parāda atgūšanai, priekšnoteikumus un kārtību, lai parādu nodotu piespiedu izpildei valsts amatpersonai – Latvijas Zvērinātam tiesu izpildītajam.

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Dažādi līgumi ar fiziskām personām par auto izmantošanu uzņēmuma vajadzībām

    AUTORE: Inga Pumpure Grāmatvede ar nestandarta domāšanu par standartizētām, likumdošanas regulētām normām. Mūsdienās auto nav luksusa lieta, tā ir nepieciešamība. Daudz vairāk un īsākā laikā var izdarīt, ja esi mobils –  vari pārvietoties kad un kur vēlies, neesot pakļauts sabiedriskā transporta kustību sarakstiem un maršrutiem. Turklāt tas attiecas ne tikai uz fiziskām personām, bet arī […]