Doties uz galveno

Algu aprēķināšana 2018. gadā – nozīmīgākās likumu izmaiņas.

Vasarā pieņemtās izmaiņas likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) paspējušas satraukt jau lielāko daļu grāmatvežu. Algu aprēķināšana varētu kļūt par īstu izaicinājumu īpaši tiem, kuriem ir individuāli veidotas vai no ārzemju ražotājiem iegādātas sistēmas. Laika maz, bet izmaiņas – fundamentālas. Piedāvājam īsu apkopojumu svarīgākajām likuma izmaiņām, kas skars katra darbinieka algu aprēķināšanu. Nodokļu “trepe” jeb […]

Jaunā algu sistēma

Vasarā pieņemtās izmaiņas likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) paspējušas satraukt jau lielāko daļu grāmatvežu. Algu aprēķināšana varētu kļūt par īstu izaicinājumu īpaši tiem, kuriem ir individuāli veidotas vai no ārzemju ražotājiem iegādātas sistēmas.

Laika maz, bet izmaiņas – fundamentālas. Piedāvājam īsu apkopojumu svarīgākajām likuma izmaiņām, kas skars katra darbinieka algu aprēķināšanu.

Nodokļu “trepe” jeb progresīvais nodoklis

Sākot ar jauno, 2018. gadu, spēkā stāsies progresīvais algas nodoklis, kas paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) apmēru atkarībā no mēneša algas.

Tā veidošanās princips būs šāds:

  • Ja mēneša bruto summa nepārsniedz 1667 eiro, tad IIN būs 20%.
  • Ja mēneša bruto summa pārsniedz 1667 eiro, tad summai virs tās, tiks piemērots IIN 23% apmērā.
  • Ja darba vietā nav iesniegta darbinieka algas nodokļu grāmatiņa, tad visai bruto summai tiks piemērots IIN 23% apmērā un būs atšķirīgs algas nodokļa aprēķina algoritms.
  • Ja uz darbinieku attiecas citas valsts sociālās apdrošināšanas sistēma, tad mēneša bruto summai virs 4583 eiro, tiks piemērots IIN 31,4% apmērā.

 

Neapliekamais minimums

Šobrīd precīzais neapliekamais minimums nodokļu maksātājam tiek piemērots, iesniedzot gada nodokļu deklarāciju.

Sākot ar 2018.gadu, 2 reizes gadā VID noteiks prognozēto neapliekamo minimumu katram darbiniekam. Par to būs pieejama informācija elektroniskajā nodokļu sistēmā (EDS) un to piemēros darba devējs.

 

Autoratlīdzību līgumi

Šobrīd darba devējiem no autoratlīdzību līgumiem ir jāmaksā tikai IIN, savukārt sociālais nodoklis ir paša darbinieka ziņā.

Sākot ar 2018. gadu, darba devējam no saviem līdzekļiem būs jāmaksā sociālais nodoklis 5% apmērā par personām, ar kurām ir noslēgts autoratlīdzības līgums. Vienīgais izņēmums – pensionāri.

 

Atgādinājums par Atbrīvošanas kompensācijām

Lai gan nesaistīts ar jaunajām Likuma izmaiņām, vēlamies, pie reizes, arī vērst uzmanību, ka no šī gada 16. augusta ir spēkā stājušies grozījumi Darba likumā.

Turpmāk, atbrīvojot darbinieku, būs jākompensē ne tikai neizmantotais ikgadējais atvaļinājums, bet arī neizmantotie papildatvaļinājumi. Tas būs jādara arī gadījumā, ja dabinieks nebūs iesniedzis iesniegumu par papildatvaļinājuma izmantošanu.

Vai uzskaites sistēmas ir piemērotas izmaiņām?

Šogad izmaiņas likumos ir gana nozīmīgas, lai pielāgojumi prasītu apjomīgus programmēšanas un uzskaites sistēmu pielāgošanas darbus. Ja algu aprēķināšanas sistēmas pielāgošana likumdošanas prasībām neietilpst līgumā ar sistēmas uzturētāju, ir pēdējais laiks painteresēties, vai jūsu izmantotā programmatūra spēs jūs atbalstīt arī nākamgad? Iespējams būs jārēķinās ar papildu izdevumiem nepieciešamajiem pielāgošanas darbiem, lai algu aprēķināšana būtu iespējama atbilstoši likumu prasībām.

Latvijā plaši izmantotās resursu vadības sistēmas VISMA Horizon lietotāji var rēķināties, ka algu aprēķināšana sistēmā būs atbilstoša likumu izmaiņām, un par programmēšanas darbiem papildus jāmaksā nebūs.  Izmaiņas ir ieviestas ar decembra beigās publicēto 510. Horizon versiju. Kā ierasts, klientiem ir sagatavots materiāls par nepieciešamajām izmaiņām konfigurācijā, kā arī tiek nodrošināta iespēja apmeklēt maksas apmācības, kur laikā padziļināti stāstam par izmaiņām un to īstenošanu VISMA Horizon sistēmā.

Savukārt uzņēmumiem, kas izmanto citas sistēmas algu aprēķināšanai, iesakām laicīgi vērsties pie saviem sistēmas uzturētājiem un noskaidrot pielāgošanas izmaksas vai pieņemt lēmumu par sistēmas maiņu.

 

Vairāk par VISMA Horizon Algu moduli

Populārākie

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Autoratlīdzības saņēmēju ienākums un tā aplikšana ar nodokļiem

    Autoratlīdzību nodokļu režīms pēdējos gados ir bijusi ļoti aktuāla tēma. Tas saistīts ar to, ka iepriekš daudzi uzņēmumi izmantoja autoratlīdzību izmaksu, kā vienu no pakalpojumu vai produktu samaksas veidu fiziskām personām. Bet, pamatojoties uz to, ka regulāri ir bijusi izplatīta negodīga prakse, tika lemts komercuzņēmumos autoratlīdzības “izņemt no aprites”. Pagaidām mēs dzīvojam, tā saucamajā, “pārejas perioda” režīmā, kad līdz 2023.gada beigām vēl drīkst izmaksāt autoratlīdzības no uzņēmumiem, ievērojot konkrētus nosacījumus.