Doties uz galveno

Latvijas skolēniem dod startu dalībai pasaulē lielākajā loģiskās un algoritmiskās domāšanas konkursā Bebr[a]s

Atklāta pieteikšanās pasaulē lielākajam loģiskās un algoritmiskās domāšanas konkursam Bebr[a]s!

Atklāta pieteikšanās pasaulē lielākajam loģiskās un algoritmiskās domāšanas konkursam Bebr[a]s, un tā organizatori Latvijā IT uzņēmumu grupa “Visma” 5.-12. klašu skolēnus – gan kopā ar klasi, gan individuāli – aicina reģistrēt dalību līdz 2021. gada 3.novembrim. Konkurss notiks jau 18. reizi un plānots, ka tajā attālināti piedalīsies vairāk nekā 20 000 Latvijas skolēnu, bet vēl vairāk nekā 50 valstīs visā pasaulē kopā gandrīz 3 miljoni viņu līdzaudžu. Konkursa 1. kārta norisināsies no 8. līdz 28. novembrim, tajā iesaistoties vismaz 300 Latvijas skolām. Līdzšinējā pieredze liecina, ka vairums no konkursa dalībniekiem pārstāv tieši Latvijas reģionu skolas – pagājušā gada konkursā tie bija 68%.

“Bebr[a]s dod iespēju skolēnam mācīties pateikt sev: “Esmu drosmīgs, ķeros klāt katras problēmas risināšanai, ja uzreiz neizdodas, tad zinu, ka apkārt ir brīnišķīgi cilvēki, no kuriem varu mācīties, ar kuriem kopā es to spēšu paveikt!” Priecājamies par katra skolēna spēju konkursa uzdevumos vai kaut vai vienā pielietot loģiku, saredzēt algoritmiskās domāšanas principus, tos efektīvi pielietot. Pasaulē ir pieaugošs speciālistu trūkums gan IT nozarē, gan tai pietuvinātajās jomās, tādēļ ļoti svarīgi ir jau skolas vecumā uzcītīgi mācīties eksaktos mācību priekšmetus, loģisko domāšanu. IT nozarē, inženierzinātnēs, biznesa datu analīzē un citviet šodien vairāk nekā jebkad agrāk nepieciešama spēja risināt matemātiskas problēmas. Matemātika ir pamatu pamats, un tik, cik labi būs tajā apgūtas zināšanas, no tā būs lielā mērā atkarīga jaunieša tālākā profesionālā dzīve,” pārliecināta SIA “Visma Enterprise” vadītāja Antra Zālīte.

“Bebr[a]s pasaulē ir ieguvis lielu popularitāti – tajā piedalās jau 52 valstis! Neapšaubāmi konkurss ir atradis savu nišu un kā viens no masveidīgākajiem aptver praktiski visus skolēnu vecumposmus. Lepojamies, ka Latvijas pārstāvji piedalījās jau šī pasākuma pirmās starptautiskās versijas organizēšanā. Svarīgi, lai visi Latvijas skolēni, kam ir algoritmiskās domāšanas iezīmes – un tādas ir praktiski visiem – izmantotu iespēju piedalīties Bebr[a]s! Uzdevumi ir veidoti tā, lai katram dalībniekam kāds no tiem ir “pa zobam” un reizē lielākās daļas no tiem atrisināšana nebūtu gluži triviāla,” konkursa nozīmi un Latvijas skolēnu dalību uzsver tā aizsācējs mūsu valstī, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LUMII) pētnieks Mārtiņš Opmanis.

“Konkurss Bebr[a]s ir lieliska tradīcija, ko no Baltijas pārņēmusi visa pasaule. Piedaloties šajā konkursā, skolēniem ir iespēja atklāt, ka matemātika var būt aizraujoša spēle. Tajā pašā laikā šī spēle ir ceļa sākums pretī radošai un piepildītai karjerai. Arī manu ģimeni pozitīvi ietekmējis šis konkurss – meitas interesi par IT nozari pamodināja tieši Bebr[a]s,” gandarīts Latvijas Universitātes profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

Arī šogad Bebr[a]s norisināsies divās kārtās. Šobrīd reģistrācija atvērta 5.-12. klašu skolēniem, kuri vēlas pārbaudīt savas spējas loģikas un algoritmisko uzdevumu risināšanā. Lai reģistrētos, līdz 3.novembrim jādodas uz konkursa oficiālo mājaslapu – www.visma.lv/bebrs, kur bez maksas iespējas reģistrēties dalībai. Skolēnu reģistrāciju var veikt viņu skolotāji, kas ir īpaši ērti, ja konkursā plāno piedalīties visa klase. Skolēni aicināti reģistrēties arī individuālai dalībai, ja skola, klase konkursā neiesaistās kopīgi. Pēc reģistrēšanās sev ērtākajā laikā no 8. līdz 28.novembrim no saviem datoriem jāpieslēdzas konkursa sistēmai un jāizpilda uzdevumi. Uzdevumus var pildīt tikai vienu reizi, tam atvēlot 35 minūtes. Konkursa 1. kārtā šajā laikā skolēniem jāpagūst atrisināt 15 uzdevumi. Pēc 28. novembra tiks apzināti konkursa 1. kārtas rezultāti un 20 spēcīgākie skolēni no katras grupas tiks aicināti janvārī piedalīties finālā.

Dalībai konkursā Bebr[a]s ir aicināts ikviens skolēns, kurš vēlas pārbaudīt savu prāta asumu un loģisko domāšanu matemātikā un informātikā. Atšķirībā no mācību olimpiādēm, lai piedalītos konkursā Bebr[a]s, nav nepieciešamas specifiskas zināšanas – vien loģiskā un algoritmiskā domāšana. Skolotāji šo konkursu var izmantot kā palīgu, gatavojot mācību plānu. Lai gatavotos dalībai Bebr[a]s konkursam, skolotājiem ir pieejami treniņu materiāli.

Bebr[a]s uzvarētājiem organizatori Latvijā IT uzņēmumu grupa “Visma” būs sarūpējuši arī vērtīgas balvas, lai skolēni arī turpmāk attīstītu loģisko un algoritmisko domāšanu. Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LUMII) pētnieks Mārtiņš Opmanis īpaši uzteic “Visma” iesaisti konkursa organizēšanā, jo uzņēmums jau sešus gadus 100% nodrošina konkursa norisi.

Augstākā dalības aktivitāte reģionu skolās

2021. gada sākumā “Visma” jau trešo gadu “Latvijas skolu indeksā” apkopoja tās 100 Latvijas aktīvākās skolas, kas, piedaloties konkursā Bebr[a]s, veicina savu audzēkņu interesi par informātiku un datorzinātnēm, ieguldot papildu darbu loģiskās un algoritmiskās domāšanas attīstīšanā

2020. gadā aktīvāko skolu pieciniekā pirmo vietu ieņēma skolas, kurās vairāk nekā 90% 5.-12. klašu audzēkņu piedalījās konkursā Bebr[a]s. Godpilno pirmo vietu jau trešo gadu ieņēma Silenes pamatskola (Bebr[a]s konkursā piedalījās 100% skolēnu), otro vietu – Andreja Upīša Skrīveru vidusskola (piedalījās 99% skolēnu), 3. un 4. vietu Krāslavas ģimnāzija un Krotes Kronvalda Ata pamatskola (piedalījās 98% skolēnu), bet 5. vietu ieguva Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola (piedalījās 95% skolēnu).

“Engures vidusskolas skolēni no 4.-9.klasei Bebr[a]s piedalās jau gandrīz kopš tā pirmsākumiem, kad pamanīju, ka tiek organizēts šāds konkurss. Arī šogad konkursā piedalīsies aptuveni 100 mūsu skolas bērni. Bērniem ir jāattīsta loģiskā domāšana, jo tā ir nepieciešama gan ikdienā, gan veiksmīgai mācību satura apguvei. Datorikā ir iekļauta programmēšana, jāzina kā pielietot dažādus algoritmus. Mani vērojumi pa šiem gadiem ir, ka reizēm bērni, kuri matemātikā nav ar labākajām atzīmēm, negaidīti labi sevi parāda Bebr[a]s konkursā, kur nepieciešamas nedaudz citādas prasmes. Viņi paši par sevi ir gandarīti un priecīgi par sasniegto, kas dod arī pozitīvu motivāciju tālākām mācībām. Dažiem skolēniem bijuši arī augstāki sasniegumi, piemēram, aizvadītajā gadā vienu Engures vidusskolas skolnieci uzaicināja dalībai konkursa otrajā kārtā. Ļoti jauki, ka organizatori ir padomājuši kā pateikt paldies katram dalībniekam – tiek sagatavoti diplomi ar katra dalībnieka iegūto punktu skaitu. Bērni tehnoloģijas izmanto labprāt, viegli tās apgūst, bet svarīgi viņus ievirzīt pareizajā virzienā, lai brīvo laiku neaizpildītu tikai izklaidējošas spēlītes. Piemēram, konkursā ir krietni jāpiepūlas, jādomā vairāk, bet tas arī ir datorikas skolotāja uzdevums – palīdzēt izzināt un sniegt pirmo priekšstatu par informācijas tehnoloģiju nozari un tās iespējām. Priecājos, ka vairāki mūsu skolēni tālākās studijas saista ar šo jomu un tehnoloģijām,” atzīst Engures vidusskolas datorikas skolotāja Arta Šteinberga.

“Bebr[a]s ir starptautisks konkurss un mūsu vidusskolas skolēniem no 5.-12.klasei dodam iespēju tajā piedalīties, lai viņiem ir iespēja paskatīties plašāk. Mūsu skolēnu panākumi konkursā ir mainīgi, bet bērniem ir interesanti un arī šogad pieteiksimies dalībai tajā! Konkursā ir cita veida uzdevumi nekā mācību stundās, kas dod iespēju skolēniem padomāt nedaudz neierastāk. Konkursa norise iekļaujas mācību stundas garumā, līdz ar to skolai ir ērti organizēt bērnu dalību tajā. Vienmēr pastāstām, kur iespējams patstāvīgi paskatīties, lai labāk sagatavotos konkursam, un, skolēni, kuri vēlas, arī izmanto šo iespēju,” stāsta Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas datorikas skolotāja Lilita Paula.

“No Silenes pamatskolas aizvadītajā gadā konkursā piedalījās 5.-9.klašu skolēni un arī šogad noteikti piedalīsimies! Bērniem patīk gan konkurss kopumā, gan izvēlētie uzdevumi ir interesanti. Viņus aizrauj, ka konkurss norit interaktīvā veidā un ir iespēja domāt soli uz priekšu. Mūsu skolēniem nav jautājums, kādēļ gan būtu jāpiedalās šādā konkursā? Viņi to gaida! Dalībai izvēlamies datorikas stundu, protams, bērni konkursam iepriekš gatavojas. Pirms tam kopīgi apspriežam iepriekšējā gada uzdevumus, katram arī mājās jāpagatavojas. Mūsdienās dzīve ir tik mainīga, vairs nepietiek tikai ar maizi un ūdeni jeb pamatzināšanām, jāmācās un jāapgūst iespējami vairāk!” tā Silenes pamatskolas matemātikas skolotāja Olga Čebajeva.

“Konkursā Bebr[a]s Krāslavas ģimnāzijas 5.-9.klašu skolēni jau vairākus gadus var pārbaudīt savas zināšanas, kā arī, gatavojoties konkursam, tās uzlabot. Cik varam, gatavošanās laikā palīdzam bērniem, viņiem ir iespēja patstāvīgi pildīt līdzīgus uzdevumus, kā arī atnākt uz konsultāciju pēc stundām. Konkursa norise katrai klasei notiek datorikas stundas laikā. Svarīgi ir ne tikai bērnu panākumi konkursā Bebr[a]s, bet arī tas, ka skolēniem veidojas labāka izpratne, cik nozīmīga ir datorika, programmēšana, cik būtiski ir apgūt loģisko domāšanu,” saka Krāslavas ģimnāzijas matemātikas un datorikas skolotāja Nataļja Loskutova.

“Jau daudzus gadus arī Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas skolēni no 5.-12.klasei piedalās konkursā Bebr[a]s, lai gūtu interesantu pieredzi. Uzdevumi ir savādāki nekā mācībās – datorikā, vairāk jāpadomā, jāizmanto loģika. Arī šogad mūsu skolēni piedalīsies starptautiskajā konkursā Bebr[a]s. Pirms konkursa vienmēr pārrunājam, kāda būs tā norise, bērniem ir iespēja izpildīt iepriekšējo gadu uzdevumus. Konkursā katrs skolēns var pārliecināties, ko māk vai nemāk, ko var vai nevar izdarīt šajā jomā. Divas reizes man ir bijusi iespēja pavadīt mūsu skolēnus konkursa 2. kārtā, kas parasti notiek Rīgā. Iekļūšana tajā ir bijusi kā stimuls un motivācija tālākajam darbam gan viņiem pašiem, gan pārējiem skolēniem. Sākotnēji šķiet, ka diez vai starp daudziem tūkstošiem Latvijas bērnu spēsim būt labākie, bet ir pierādījies, ka tas ir iespējams! Bērni šodien ir atvērti jaunajām tehnoloģijām, ātri visu apgūst. Diemžēl aizvien ne visiem mājās ir pieejams dators un internets, tādēļ skolas datorklasei un šeit pieejamām jebkura veida aktivitātēm saistībā ar datorikas, programmēšanas apguvi ir ļoti liela nozīme!” pauž Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas datorikas skolotāja Inese Freimane.

Par loģiskās un algoritmiskās domāšanas konkursu Bebr[a]s

Loģiskās un algoritmiskās domāšanas konkurss Bebr[a]s2004. gadā aizsākās Lietuvā, kur tam pamatus lika Viļņas universitātes profesore Valentīna Dagiene. Viņas mērķis bija rast veidu, kā veicināt skolēnu interesi par informātikas apguvi. Konkursa nosaukums Bebr[a]s (“bebrs” lietuviešu valodā) ir simbols centībai un neatlaidībai, ko iemieso šis dzīvnieks. Jau konkursa pirmajos gados tas kļuva par starptautisku fenomenu, un gadu no gada konkursa vēriens ievērojamie pieaug. Latvijā pirmais konkursa idejai noticēja un par to iedegās Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LUMII) pētnieks Mārtiņš Opmanis, kurš sāka konkursa organizēšanu 2005.gadā. Pēc tam rūpes par konkursa organizēšanu uzņēmās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolotāja Elma Rudzīte. Būtisku ieguldījumu konkursa sistēmas izveidošanā sniedzis arī viņas skolnieks, nu jau pieredzējušais programmētājs, Mārtiņš Balodis.

Vēlies uzzināt vairāk par konkursa norisi?

Lasīt vairāk

Populārākie

  • Parādu piedziņa tiesvedības un ārpustiesas procesā (I daļa)

    Katrs uzņēmums vai fiziskā persona var saskarties ar situāciju, kurā saistību neizpildes rezultātā ir izveidojies parāds. Šajā rakstā aplūkosim iespējamos tiesiskos risinājumus parāda atgūšanai, priekšnoteikumus un kārtību, lai parādu nodotu piespiedu izpildei valsts amatpersonai – Latvijas Zvērinātam tiesu izpildītajam.

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Dažādi līgumi ar fiziskām personām par auto izmantošanu uzņēmuma vajadzībām

    AUTORE: Inga Pumpure Grāmatvede ar nestandarta domāšanu par standartizētām, likumdošanas regulētām normām. Mūsdienās auto nav luksusa lieta, tā ir nepieciešamība. Daudz vairāk un īsākā laikā var izdarīt, ja esi mobils –  vari pārvietoties kad un kur vēlies, neesot pakļauts sabiedriskā transporta kustību sarakstiem un maršrutiem. Turklāt tas attiecas ne tikai uz fiziskām personām, bet arī […]