Doties uz galveno

Spraigā konkurencē noslēdzies starptautiskais informātikas un algoritmiskās domāšanas konkurss “Bebr[a]s”

Noslēdzies starptaustiskais loģiskās un algoritmiskās domāšanas konkurss Bebr[a]s 2021. Apkopoti konkursa rezultāti.

Sestdien, 22. janvārī, noslēdzās starptautiskā informātikas un algoritmiskās domāšanas konkursa “Bebr[a]s” fināls Latvijā. Konkursa otrajā – noslēdzošajā kārtā tiešsaistē piedalījās gandrīz 100 labākie 5.-12. klašu skolēni. Konkurence bija spraiga, jo konkursa 1. kārtā piedalījās vairāk nekā 17 tūkstoši skolēnu no visas Latvijas.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, atkājot fināla pasākumu, atzina, ka “Bebr[a]s” “konkurss apliecina to, ka mācīties matemātiku, informāciju un fiziku ir aizraujoši. Latvijā un pasaulē ir pieaugošs speciālistu trūkums gan IT nozarē, gan tai pietuvinātajās jomās, tāpēc ir iepriecinoši, ka tik daudzi skolēni demonstrē labas prasmes eksaktajos mācību priekšmetos un loģisko domāšanu.”

“Matemātika ir pamatu pamats un no tā, cik labi ir apgūtas zināšanas, ir atkarīga tālākā profesionālā dzīve,” teica ministre. IT uzņēmuma “Visma”, kas konkursu organizē jau piekto gadu, vadītāja Antra Zālīte uzsver, ka “ar konkursu radām interesi jaunajai IT paaudzei. Informāciju tehnoloģijas nākotnē būs saistītas ar visām citām nozarēm, to attīstībā svarīga ir cilvēka iztēles jauda. “Bebr[a]s” konkurss trenē tādu domāšanas veidu, kas nepieciešams tālākiem jauniešu sasniegumiem eksaktajās jomās.”

Konkursā ”Bebr[a]s” varēja piedalīties ikviens 5. – 12. klašu skolēns, kurš vēlas pārbaudīt savu prāta asumu un loģisko domāšanu matemātikā un informātikā. Konkursā piedalījās skolēni no 345 Latvijas skolām. Vairums no konkursa dalībniekiem 1. kārtā pārstāvēja tieši Latvijas reģionu skolas – 73% no visiem dalībniekiem bija no skolām ārpus Rīgas. 27% no visiem dalībniekiem bija no Rīgas reģiona skolām. Tām sekoja Vidzemes reģiona skolas – 23%, Latgales – 20%, Kurzemes – 16% un Zemgales reģiona skolas – 14%.

Druvas vidusskolas programmēšanas skolotājs Normunds Svētiņš uzskata, ka “”Bebr[a]s” uzdevumi ir labs materiāls, kas palīdz bērniem attīstīt algoritmisko domāšanu: “Izmantoju to darbā ar skolēniem, lai trenētu domāt radoši. Taču konkursā iespējams uzvarēt tiešām izcilniekiem, jo svarīgi uzdevumus risināt ātri, kas ir spēkā tikai tiem, kas ir trenējušies iepriekš. Ansis no mūsu skolas jau iepriekš ir startējis ar augstiem rezultātiem un šogad uzvarēja, jo ir ieguldījis lielu darbu. Visa pamatā ir treniņš – arī matemātikā un programmēšanā.”

11.-12. klašu grupas uzvarētājs Kalvis Lazdiņš no Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas atzīst, ka konkursā jau piedalās vairākus gadus pēc kārtas un gūtā pieredze ir palīdzējusi uzlabot rezultātus. ““Bebr[a]s” uzdevumi ir grūtāk risināmi nekā standarta matemātikas uzdevumi. Svarīga ir spēja pieņemt loģiskāko lēmumu. Turpmāk plānoju studēt mehāniskās inženierzinātnes, bet arī tur, tāpat kā IT nozarē, ir nepieciešama loģiskā domāšana.”

Konkursa fināla rezultāti:

5.-6. klašu grupā:
1.vieta: Krists Lukass Rublāns, Mežinieku pamatskola,
2.vieta: Rojs Loze, Rīgas Franču licejs,
3.vieta: Estere Nukša, Ķekavas vidusskola.

7.-8. klašu grupā:
1.vieta: Uvis Gūtmanis, Salaspils 1. vidusskola,
2.vieta: Raivis Ošis, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija,
3.vieta: Diāna  Stecka, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija.

9.-10. klašu grupā:
1.vieta: Ansis Gustavs Andersons, Druvas vidusskola,
2.vieta: Adriāns Piliksers, Pirmā Programmēšanas skola,
3.vieta: Mārcis Kurpnieks, Rīgas 25. vidusskola.

11.-12. klašu grupā:
1.vieta: Kalvis Lazdiņš, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija,
2.vieta: Milana Komisarova, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija,
3.vieta: Dāvis  Krasts, Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzija.

Uzvarētāji saņēma praktiskas balvas, kas palīdzēs mācīties programmēt, iepazīt elektronikas projektu pasauli, veidot savu robotu un vienlaikus izklaidēties, apgūstot jaunas zināšanas un prasmes.

“Bebr[a]s” konkurss 2004. gadā aizsākās Lietuvā, kur tam pamatus lika Viļņas Universitātes profesore Valentīna Dagiene. Konkurss ir tradīcija, ko no Baltijas pārņēmusi visa pasaule. “Bebr[a]s” pasaulē ir ieguvis lielu popularitāti – tajā piedalās jau 52 valstis, kopā vairāk nekā 3 miljoni skolēnu. Latvijā jau piekto gadu konkursu organizē IT uzņēmumu grupa “Visma” sadarbībā ar Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieku Mārtiņu Opmani.

Vēlies uzzināt vairāk par konkursu Bebr[a]s?

Uzzināt vairāk

Populārākie

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Aktualitātes grāmatvedībā 2024. gadā

    Jaunā gada sākumā grāmatveži analizē iepriekšējā gada laikā padarīto un ieplāno nākotnes darbus saistībā ne tikai ar gada pārskata sagatavošanu, bet arī ar jauno likumu normu piemērošanu savā grāmatvedības uzskaitē. Ko jaunu grāmatvežiem nesīs 2024.gads?