Doties uz galveno

“Tu esi spēcīgāks nekā iedomājies. Šaubas ir galvā.” Kā gatavoties maratonam?

Lattelecom Rīgas maratons strauji tuvojas un jau šo svētdien kopīgi izskriesim Rīgas centrālās ielas. Skatoties uz pagājušā gada maratona iespaidiem un foto , esam tiešām priecīgi, jo šogad visus 76 Visma komandas skrējējus vienā, smukā bildē satilpināt būs īsts izaicinājums. Kad laiks līdz maratonam atlicis tik maz – ir īstais brīdis nelielam iedvesmas lādiņam. Tad […]

Skrienam, skrienam, gatavojamies

Lattelecom Rīgas maratons strauji tuvojas un jau šo svētdien kopīgi izskriesim Rīgas centrālās ielas.

Skatoties uz pagājušā gada maratona iespaidiem un foto , esam tiešām priecīgi, jo šogad visus 76 Visma komandas skrējējus vienā, smukā bildē satilpināt būs īsts izaicinājums.

Kad laiks līdz maratonam atlicis tik maz – ir īstais brīdis nelielam iedvesmas lādiņam. Tad nu mūsu kolēģi pavisam, pavisam godīgi dalījās savās sajūtās, treniņos (arī bez-treniņos) un padomos, gatavojoties svētdienai.

Kādēļ piedalies maratonā un, kā izvēlējies distanci?

..
42 km
..
Edgars Dzenuška: Kamēr dzīvoju ārpus Latvijas, sapņoju izskriet maratonu pa skaisto un sirdij tuvo Rīgu. Tagad šāda iespēja ir pienākusi.
Man skriešana jau ir kļuvusi par dzīvesveidu.
..
21 km
..
Santa Mauriņa: Tas motivē neaizmirst par treniņu regularitāti un pasākuma dienā vienmēr ir tāds īpašs garastāvoklis. Lai gan, bieži vien, tik lielas cilvēku masas nogurdina, maratonā tas ir tieši otrādi – mudina censties vēl vairāk. Un tas gandarījums pēc tam. Tas ir pats labākais.
..
Vairākus gadus skrēju 10 km maratona distanci, līdz pagājušajā gadā pieņēmu izaicinājumu 21 km distancei. Mērķis nebija rezultāts, bet pierādīt sev, ka varu. Izrādījās, ka tik traki nemaz nav. Saudzēju sevi un nepārspīlēju ar ātrumu ne treniņos, ne maratona laikā. Ambīcijas bija, tad nu šogad vēlējos koncentrēties uz tempa  palielināšanu. Diemžēl veselības problēmu dēļ, nu jau mēnesi absolūti neviena treniņa skrējiena un maratons jau tūliņ, līdz ar to būšu priecīga un gandarīta, ja distanci pievarēšu vispār.
..

Santa treniņā Mežaparkā.

 

Edgars Palacis: Skriešana ir viena no nodarbēm, kas man patīk jau kopš bērnības. Kopumā, tā palīdz uzturēt organismu gan labā fiziskā formā, gan izskatā, kas manos gados kļūst arvien aktuālāk.  Protams, arī pašapziņa, ko tas sniedz – ka esi spējīgs pārvarēt grūtības un sasniegt zināmus rezultātus.
..
Šis skrējiens man būs pirmais pēc neliela pārtraukuma skriešanas karjerā. Līdz ar to, nolēmu izvēlēties zelta vidusceļu – 21km. Gan garākai, gan īsākai distancei būtu nepieciešama nopietnāka sagatavošanās – garākai tāpēc, ka nepieciešama lielāka izturība, bet īsākai – lielāks ātrums (temps).
..

Lepns Edgars P. ar maratonu medaļām kaklā.

10 km
..
Ieva Parole: Jo tas mani motivē vairāk būt kustībā.
Distanci izvēlējos šādu, jo 6 km likās par maz, bet 21 km par daudz.
..

2016. gada maratons – Ieva ar kolēģēm. No kreisās puses: Elīna, Ieva, Ivanda, Ance.

 

Gatis Lapsiņš: Labs pasākums, lai sevi mazliet pārbaudītu. Pieņemu, ka šogad 10km būs gana liels izaicinājums man.
..
Distanci izvēlējos, lai nav par mazu vai par lielu. Savā laikā esmu skrējis arī pusmaratonu, bet, ņemot vērā, ka ir uzaugusi darba tulzna, tad šobrīd nav manos spēkos mērot 21km. Ja nu vienīgi, kāds dikti grib mani izaicināt.
..
6 km
..
Edgars Ķemers (pieteicies gan 6 km, gan 10 km distancei): Man patīk skriet un pasākuma atmosfēra, gūtās emocijas. Turklāt uzņēmums mūs atbalsta, un tas taču ir lieliski, ja varam parādīt arī citiem, ne tikai sev – cik aktīvi un forši mēs esam.
..
Sākot skriet, apsolīju sev, ka noskriešu visas Rīgas maratona distances. Sāku ar 5km un tā līdz pieveiktiem 42km, bet 6km ir vēl kas nebijis.
..
Jurijs Guraļņiks: Laba motivācija sevi uzturēt formā. Distanci izvēlējos tādu, ko varu pieveikt.
..

Kā notiek gatavošanās?

..
42 km
..
Edgars Dz.: Gatavošanās norit vienlaicīgi ar Stirnu buka sezonas atklāšanu. Lai novērtētu savas sajūtas un to, cik enerģijas želejas jāņem līdzi, aprīlī noskrēju 30 km un 35 km distanci.
..

Edgars Dz. Stirnu buka sacensībās.

21 km
..
Santa M.: 2-3 skrējieni nedēļā ir gandrīz visa gada garumā, mēnesi pirms maratona nedaudz biežāk. Nedēļu pirms pasākuma man ir atslodze un koncentrējos tikai uz veselīgu uzturu.
..
Maratona priekšvakarā – kārtīga deva makaronu un no rīta enerģija plūst pāri. Taču, manuprāt, nav tādas pareizās receptes, un katram pašam sevi jāsajūt – kas un cik daudz enerģijas un motivācijas sniedz.

 

Edgars P.: Tā nopietnāk trenēties atsāku tikai kādus 4 mēnešus atpakaļ, līdz ar to, vēl nedaudz eksperimentēju ar treniņa progammu. Centos variēt ar distanci un skriešanas tempu. Garie treniņi palīdz trenēt gan izturību, gan psiholoģiski pierast pie ilgstošas skriešanas. Savukārt, īsajos treniņos lieku iekšā dažādas papildus slodzes – skriešanu pret kalnu vai ātruma posmus.
..
10 km
..
Ieva P.: Skrienu gan sporta klubā uz skrejceliņa, gan ārā. Biežāk izvēlos arī iet garākas distances ar kājām.
..
Gatis L.: Dīvāns, sula (lasīt no otras puses 🙂 ).
..

Gatis pagājušajā gadā Salaspilī, “Veselības otrdiena” pasākumā.

.6 km
..
Edgars Ķ.: Gatavošanās nenotiek – ēdu kūkas un citus kārumus jeb uzkrāju enerģijas rezerves, lai 14. maijā būtu spēks noskriet visu distanci.
..
Jurijs G.: Eju uz MyFitness un skrienu, cik varu. Pēc tam jūtos noguris, bet priecīgs.
..

Labākais padoms skrējējiem, noskaņojoties maratonam?

..
Santa M.: Nepārspīlēt un saudzēt sevi, darot tikai to, kas sagādā prieku.
..
Edgars Dz.: Noteikti atcerēties par šķidruma un enerģijas uzņemšanu. Un paturēt prātā – tu esi spēcīgāks, nekā iedomājies. Šaubas ir galvā.
..
Gatis L.: Ūdens, ūdens un vēlreiz ūdens. Ja nu, tomēr ir vēlme maratonā atrādīties ar glanci, tad pirms starta tā pavairāk ieēst lazanju. 🙂
..
Edgars Ķ.: Izbaudiet to!
..
Edgars P.: Skriešanas dienā noteikti vajadzētu piecelties ļoti laicīgi, lai vismaz 2-3 stundas pirms skrējiena paspētu apēst rīta putru un pāris siermaizītes.
Atkarībā no tā, cik nopietns skrējiens plānots, noteikti paņemt līdzi kāda ogļhidrātu želejas. Pēc intensīva pusstundas skrējiena, ogļhidrātu krājumi būs visai patukšoti. Es pats laikam vienu ieņemšu pēc 8.kilometra, bet otru pēc 16.kilometra. Tikai jāatceras, ka to labāk ir darīt pie dzeršanas punkta, jo pretējā gadījumā nāksies skriet ar aizlipušu muti.
Ieva P.: Izgulēties, paēst kārtīgas brokastis un nesākt pārāk ātri skriet startā.
..
Jurijs G.: Neēst daudz un dzert zaļo tēju.
.

Vēlam visiem patīkamiem iespaidiem bagātu Lattelecom Rīgas maratonu! Lai izdodas!

Populārākie