Doties uz galveno

Uzdevums: Ūdens liešana

Uzdevums 11.-12. klašu skolēniem.

Ikviens no Bebr[a]s uzdevumiem veidots, balstoties uz kādu informātikā pielietotu principu. Šoreiz aicinām pārbaudīt savus spēkus risinot Holandē radītu 11.-12. klašu grupas uzdevumu, kurš balstīts kvantu skaitļošanā. Vai spēsi to atrisināt?

Trīs spaiņi A, B un C, ar dažāda daudzuma ūdeni ir novietoti vienā rindā. Neviens no šiem spaiņiem sākotnēji nav pilns. 

Uz spaiņiem nav redzamas nekādas tilpuma atzīmes, tomēr salīdzināt ūdens daudzumu spaiņos ir iespējams. 

Lai to izdarītu, atļauts izmantot tikai vienu vai vairākas no zemāk nosauktajām un uzskaitītajām darbībām (jāņem vērā, ka ne visas darbības ir vienmēr izpildāmas):

  • “iztukšošana”: paņem spaini un ielej visu tā saturu citā spainī;
  • “izlīdzināšana”: paņem spaini un izlej no tā tik daudz ūdens citā spainī, lai citā spainī atrastos tikpat daudz ūdens, cik trešajā spainī;
  • “piepildīšana”: paņem spaini un ielej tik daudz tajā esošā satura citā spainī, lai tas būtu pilns.

Uzdevums ir izmantot vienu vai vairākas no augstāk aprakstītajām darbībām, lai iegūtu tādu pašu spaiņu saturu, kā tas ir parādīts zemāk redzamajā attēlā, neizmantojot liekus spaiņus.

Pēc darbību izmantošanas, spainī A jābūt tikpat daudz ūdens, cik tas bija sākotnēji  spainī B, spainim B būtu jābūt tikpat daudz ūdens, cik sākotnēji bija spainī C, un spainī C būtu jābūt tikpat daudz ūdens, cik sākotnēji bija spainī A.

Uzdevums

Kurš no turpmākajiem apgalvojumiem ir patiess?

Atbilžu varianti

A) Vēlamo iznākumu var panākt bez “iztukšošanas” darbības

B) Vēlamo iznākumu var panākt bez “izlīdzināšanas” darbības

C) Vēlamo iznākumu var panākt bez “piepildīšanas” darbības

D) Vēlamo iznākumu nevar panākt, izmantojot tikai šīs trīs darbības

Paturi pelīti virs Bebra attēla un
parādīsies informatīvais teksts ar atbildi!

Uzzini vairāk par konkursu Bebr[a]s lapā!

Atvērt Bebr[a]s lapu

Populārākie

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Aktualitātes grāmatvedībā 2024. gadā

    Jaunā gada sākumā grāmatveži analizē iepriekšējā gada laikā padarīto un ieplāno nākotnes darbus saistībā ne tikai ar gada pārskata sagatavošanu, bet arī ar jauno likumu normu piemērošanu savā grāmatvedības uzskaitē. Ko jaunu grāmatvežiem nesīs 2024.gads?