Doties uz galveno

Spiegu tikšanās

Izmēģini savus spēkus ar Bebr[a]s uzdevumu!

Spiegi un slepenie aģenti savu dzīvi vada lielā slepenībā. Viņu uzdevums ir ar viltību piekļūt konfidenciālai informācijai, ko slēpj to konkurenti vai pretinieki.  21. gadsimtā spiegošanu aizvien biežāk veic hakeri. Tā tiek dēvēta par kibernoziedzību.

9.-10. klases līmeņa Bebr[a]s domāšanas uzdevums.

Spiegi

Katru piektdienu seši spiegi apmainās ar nedēļas laikā savākto informāciju. Neviens spiegs nevēlas, lai to redzētu kopā ar vairāk nekā vienu citu spiegu – tādēļ informācijas nodošanai nepieciešams organizēt vairākas tikšanās pa pāriem, kuru laikā notiek apmaiņa ar tobrīd zināmo informāciju.

Sešu spiegu grupai ir nepieciešamas trīs tikšanās kārtas, lai informācija, kas ir zināma vienam spiegam, kļūtu zināma visiem grupas spiegiem. Pieņemsim, ka pirms tikšanos sākuma katrs no spiegiem zin kādu unikālu ziņu (1. spiegs ziņu ‘a’, 2. – ‘b’, utt.). 

Pirmajā kārtā 1. un 2. spiegs satiekas un pēc sarunas abi jau zin divas ziņas – ‘ab’. Šajā pašā sarunu kārtā savā starpā tiekas 3. un 4. spiegs, kā arī 5. un 6. spiegs. Diagrammā ir parādīts kā trīs tikšanās kārtās notiek visas pieejamās informācijas apmaiņa, un kuras no ziņām kurā brīdī ir zināmas katram spiegam.

Uzdevums

Pēc starptautiska incidenta viens no spiegiem vairs nepiedalās iknedēļas sanāksmēs. Kāds ir mazākais nepieciešamais tikšanās kārtu skaits, lai atlikušie pieci spiegi varētu apmainīties ar visu informāciju?

Pareizā atbilde

Paturi pelīti virs Bebra attēla un
parādīsies informatīvais teksts ar atbildi!

Uzzini vairāk par konkursu Bebr[a]s lapā!

Atvērt Bebr[a]s lapu

Populārākie

  • Parādu piedziņa tiesvedības un ārpustiesas procesā (I daļa)

    Katrs uzņēmums vai fiziskā persona var saskarties ar situāciju, kurā saistību neizpildes rezultātā ir izveidojies parāds. Šajā rakstā aplūkosim iespējamos tiesiskos risinājumus parāda atgūšanai, priekšnoteikumus un kārtību, lai parādu nodotu piespiedu izpildei valsts amatpersonai – Latvijas Zvērinātam tiesu izpildītajam.

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Dažādi līgumi ar fiziskām personām par auto izmantošanu uzņēmuma vajadzībām

    AUTORE: Inga Pumpure Grāmatvede ar nestandarta domāšanu par standartizētām, likumdošanas regulētām normām. Mūsdienās auto nav luksusa lieta, tā ir nepieciešamība. Daudz vairāk un īsākā laikā var izdarīt, ja esi mobils –  vari pārvietoties kad un kur vēlies, neesot pakļauts sabiedriskā transporta kustību sarakstiem un maršrutiem. Turklāt tas attiecas ne tikai uz fiziskām personām, bet arī […]