Doties uz galveno

Video iespēju izmantošana darbinieku atlases procesā

Iztēlojieties darbinieku atlases procesu, kas ir vērsts uz sadarbību, iekļaujošs un efektīvs – uzreiz, jau potenciālo darbinieku iesūtīto CV atlasīšanas posmā. Video ir vērtīgs rīks, ko personāla speciālisti var izmantot, lai labāk spētu noteikt, kuri no kandidātiem ir ar vislielāko potenciālu noteiktajai vakancei. Šajā rakstā, uzzināsiet vairāk par to, kā darbinieku atlases procesā iespējams izmantot video sniegtās iespējas.

Iztēlojieties darbinieku atlases procesu, kas ir vērsts uz sadarbību, iekļaujošs un efektīvs – uzreiz, jau potenciālo darbinieku iesūtīto CV atlasīšanas posmā. Video ir vērtīgs rīks, ko personāla speciālisti var izmantot, lai labāk spētu noteikt, kuri no kandidātiem ir ar vislielāko potenciālu noteiktajai vakancei. Šajā rakstā, uzzināsiet vairāk par to, kā darbinieku atlases procesā iespējams izmantot video sniegtās iespējas.

Pilnvērtīgs skats uz kandidātiem

Bieži atlases procesā var būt izaicinoši iegūt pilnvērtīgu un daudzpusīgu skatu uz kandidātiem, balstoties tikai uz viņu iesūtīto CV un motivācijas vēstuli. Līdz ar to, galvenais uzsvars kandidātu izvērtēšanā tiek likts uz tādiem kritērijiem, kā, piemēram, iegūtā izglītība un līdzšīnējā darba pieredze. Lai arī šie kritēriji noteikti ir svarīgi, diemžēl, šāda pieeja var ierobežot potenciālo kandidātu loku, jo neko nepasaka par kandidāta personību un iederību uzņēmuma kolektīvā. 

Video izmantošana darbinieku atlases procesā paver plašākas iespējas efektīvākam atlases procesam. Video pieteikumi ļauj daudz labāk izprast personu, kas atrodas aiz CV un motivācijas vēstules. Tādējādi var tikt mainīts sākotnējais viedoklis un personāla atlases speciālists, iespējams, paplašinās potenciālo kandidātu loku, redzot reālu personu un to, kā šis cilvēks varētu iekļauties uzņēmuma darba vidē. Turklāt, piedāvājot video pieteikumu iespēju savā atlases procesā, uzņēmumi demonstrē vēlmi iepazīt pretendentus dziļākā līmenī.

Vizuālā materiāla un skaņas kombinācija, ko piedāvā video, dod personāla atlases speciālistam iespēju vieglāk novērtēt kandidātus. Noteiktas personības iezīmes, kuras ir redzamas un sajūtamas video, gluži vienkārši nav uztveramas un novērtējamas “uz papīra”. Enerģija, entuziasms, dzirksts, uztraukums, ķermeņa valoda u.tml.

Efektīvāka kandidātu pieteikumu izvērtēšana

Iesūtīto CV un motivācijas vēstuļu pārskatīšana, lasīšana un izvērtēšana var būt laikietilpīga. Turklāt bieži šis darbs tiek uzticēts vienam personāla atlases speciālistam, kura uzdevums ir veikt pirmo kandidātu pieteikumu izvērtēšanu, atlasot kandidātus ar augstāko potenciālu. Video pieteikumi daudz efektīvāk ļauj noteikt piemērotākos kandidātus noteiktajam amatam. Varētu domāt, ka tā ir klišeja, bet viens attēls tik tiešām var aizstāt tūkstoš vārdus!

Kā kandidāts izskatās un izklausās? Vai kandidāts šķiet pārliecināts par sevi? Priecīgs un saviļņots? Vai varbūt uztraucies? Video spēj atainot to, kādas ir cilvēka komunikācijas un izteikšanās prasmes. Tas, kā cilvēks sevi parāda, ļaus jums rast priekšstatu par šīs cilvēka raksturu un izglītības līmeni. Īpaši gadījumos, kad prezentēšana un sarunas ar klientiem ir vakantā amata galveno pienākumu sarakstā, video ļaus vieglāk identificēt piemērotākos kandidātus ar labākajām komunikācijas un valodas prasmēm. 

Tādējādi, video izmantošana kandidātu izvērtēšanas procesā ļauj uzlabot jūsu iespējas atlasīt vakantajam amatam piemērotākos kandidātus, lai aicinātu tos uz klātienes interviju. Līdz ar to, uz interviju var tikt uzaicināti kandidāti, kas, iespējams, balstoties tikai uz CV un motivācijas vēstuli, netiktu aicināti, bet viņu perosnība var izrādīties izcili piemērota uzņēmumam un noteiktajam amatam.

Veiciniet sadarbību atlases lēmumu pieņemšanā

Izmantojot video pieteikumus, citiem darbiniekiem ir vieglāk piedalīties kandidātu izvērtēšanas procesā, veicinot lielāku sadarbību lēmumu pieņemšanas procesā.  Darbinieki var ērti pārskatīt video pieteikumus sev ērtā laikā un sniegt komentārus, lai palīdzētu identificēt vispiemērotākos darbiniekus, kurus vērts aicināt uz klātienes intervijām. 

Iespējams, vissvarīgākais aspekts šādā kopīgā kandidātu atlases lēmumu pieņemšanas procesā, ir tas, ka tādējādi pastāv lielāka iespēja, ka tiks izvēlēts kandidāts, kurš vislabāk spēs iejusties komandā.  Darbiniekiem bieži vien ir atšķirīgi priekšstati par to, ko nozīmē būt daļai no organizācijas kultūras. Gadījumā, ja lēmuma pieņemšanā piedalās vairāki darbinieki, iespējams, atlasīt daudz atšķirīgāku potenciālo darbinieku loku. 

Samaziniet diskrimināciju

Kopīga atlases lēmumu pieņemšana palīdz ierobežot arī dažādus (varbūt pat tikai zemapziņā esošus) aizspriedumus, ierobežojot diskrimināciju kandidātu atlasē. Vairāku darbinieku iesaiste palielina procesa caurspīdīgumu un samazina dažādu aizspriedumu ietekmi uz kopējo lēmumu. 

Pats video pieteikumu process nav diskrimināciju veicinošs. Visi kandidāti tiek lūgti atbildēt uz vieniem un tiem pašiem jautājumiem video formātā, kas viegli var tikt salīdzināti. Atbildēšana uz vienādiem jautājumiem izslēdz iespēju, ka intervētāja jautājumi nav bijuši līdzvērtīgi vai godīgi attiecībā pret kandidātiem.

Uzlabojiet kandidātu pieredzi

Video pieteikumi iesaista darbinieku jau pašā atlases procesa sākuma posmā. Jā, video ieraksts var šķist biedējošs un tikt uztverts kā šķērslis no atsevišķu kandātu puses. Taču, tajā pašā laikā, tas ļauj jau pašā sākumā atlasīt motivētākos un ieinteresētākos kandidātus. Video ļauj iegūt daudz personiskākas un atklātākas atbildes nekā motivācijas vēstule, ļaujot kandidātiem parādīt sevi un savu personību, atrodoties sev pazīstamā un ērtā vidē.

“Karojot” par talantīgiem darbiniekiem, nenovērtējiet par zemu iespēju piedāvāt kandidātiem lielisku pieredzi darbā pieņemšanas procesa laikā. Ja jūsu uzņēmums neapsver iespēju tuvākā vai tālākā nākotnē iekļaut video pieteikumus savos kandidātu atlases procesos,  jūs riskējat palaist garām labākos un motivētākos darbiniekus.  

Kopumā, video pieteikumi piedāvā iespēju veikt kandidātu izvērtēšanu vakantajiem amatiem jaunā līmenī –  sekmējot sadarbību, kā arī efektīvāku un iekļaujošāku darbinieku atlases procesu!

Uzziniet vairāk par Visma EasyCruit

Populārākie

  • Kādi personāla lietvedības dokumenti nepieciešami?

    AUTORS: Inese Sila mg.hr, LPVA valdes locekle ar praktisko pieredzi personāla vadībā un lietvedībā no 1995. gada. Personāla dokumentu pārvaldība (personāla lietvedība) ir svarīga personāla vadības sastāvdaļa, no kuras neviens darba devējs ikdienā nevar atteikties. Darbinieki ir jāpieņem darbā, jāizbeidz ar kādu darba tiesiskās attiecības, jānosaka mēnešalga, jānosūta komandējumā, jānosaka iekšējā darba kārtība, jādeleģē uzdevumi un […]

  • Aktualitātes grāmatvedībā 2024. gadā

    Jaunā gada sākumā grāmatveži analizē iepriekšējā gada laikā padarīto un ieplāno nākotnes darbus saistībā ne tikai ar gada pārskata sagatavošanu, bet arī ar jauno likumu normu piemērošanu savā grāmatvedības uzskaitē. Ko jaunu grāmatvežiem nesīs 2024.gads?